تجهیزات اطفا حریق چیست؟

اطفا حریق مجموعه اقداماتی است که برای مقابله با آتش بوسیله خاموش کردن، کنترل و یا هدایت آتش‌های ناخواسته انجام می‌گیرد. اهداف اطفای حریق حفاظت از سلامت افراد، جلوگیری از آسیب به اموال و حفاظت از محیط زیستاست.
اطفای حریق مهارتی بسیار فنی است که احتیاج به دوره‌های طولانی چه در زمینه‌های عمومی مانند مقابله با آتش و چه در زمینه‌های تخصصی مانند عملیات امداد و نجات دارد. به شخصی که به صورت تخصصی به مهارت‌های اطفای حریق آشناست آتش‌نشان می‌گویند.

انواع سیستم های اطفای حریق :

متفاوتی با توجه به کلاسه بندی حریق ها به منظور اطفای آن ها خاموش کننده های متفاوتی به شرح ذیل با توجه به ویژگی و قابلیتشان طراحی و تولید شده است :

  • خاموش کننده آب و گاز
  • خاموش کننده پودی
  • خاموش کننده دی اکسید کربن
  • خاموش کننده حاوی ترکیبات هالوژنه
  • خاموش کننده های حاوی کف

خرید تجهیزات اطفا حریق لیست تجهیزات سیستم اطفا حریق جهیزات و لوازم آتش نشانی، اطفاءحریق و ایمنی

روش‌های اطفای حریق :

روش‌های اطفای حریق بستگی به نوع آتش دارد. برای مقابله با آتش باید یکی یا بیشتر از عوامل اصلی مثلث آتش یعنی هوا، ماده سوختنی و یا حرارت را کنترل کرد که البته امروزه مثلث حریق به منشور حریق تبدیل شده است که ضلع چهارم همان واکنش های شیمیایی است که منجر به ایجاد حریق می گردند. همچنین می‌توان آتش‌نشانی و یا اطفاء حریق را به دو گروه دستی و اتوماتیک تقسیم کرد؛ که در نوع اول یعنی دستی، عملیات اطفای حریق به صورت دستی و توسط افراد و یا آتش نشانان صورت می‌پذیرد و در نوع دوم یعنی اطفاء حریق اتوماتیک، این عملیات به صورت خودکار و بدون حضور عوامل انسانی صورت می‌پذیرد.

اطفای حریق دستی :

اطفای حریق دستی به تجهیزات گفته می شود که معمولا توسط یک فرد متخصص و یا آتش نشان بکار گرفته می شود و جهت فرمان از عوان انسانی استفاده میشود. نمونه اطفا حریق های دستی کپسول های آتش نشانی می باشد که معمولا در هر خانه و یا مکانی مشاهده می گردد. این کپسول های انواع مختلف دارند که بر اساس نوع و یا کلاس حریقی که می توانند خاموش کنند تقسیم بندی می شود. انواع سیستم های اطفای حریق دستی و یا به اصطلاح عامیانه خاموش کننده های دستی به شرح ذیل تقسیم بندی میشوند :

  • خاموش کننده های پودری ( پودر خشک شیمیایی )
  • خاموش کننده های پودری ( پودر تر شیمیایی )
  • خاموش کننده های پودری ( پودر خشک )
  • خاموش کننده های دی اکسید کربن
  • خاموش کننده های حاوی ترکیبات هالوژنه
  • خاموش کننده های حاوی کف

این خاموش کننده ها دارای رنگ های متفاوتی بر روی بدنه می باشند که استاندارد بین المللی رنگ بدنه بصورت ذیل دسته بندی میشود:

قرمز : آب ، کرم : کف ، آبی : پودر ، سیاه : دی اکسید کربن و سبز مربوط به خاموش کننده های هالن می باشد.

اطفای حریق اتوماتیک :

سيستم هاي اتوماتيك اطفاء به چند دسته تقسيم ميشوند:

1 -Wet pip

2 -Dry pipe

3 -Alternate

4 -Pre action

5 -Deluge system

6 -Halon system

7-Foam system

سيستم کف Foam

در اين نوع کف عامل اصلی اطفاء ميباشد که در کارگاه های رنگ، موادنفتي و غيرهاستفاده ميشود.

سیستم اطفای حریق آیروسل (Aerosol) :

سیستم های اطفاء حریق آیروسل (Aerosol) یاDSPA توسعه یافته اند تا جایگزین سیستم های هالون گردند که در اصل در کاربردهای دریایی، اتاقهایIT و غیره کاربرد داشتند. سیستم های اطفای حریق آیروسل را به صورت الکتریکی، گرمایی و دستی می توان فعال کرد. این سیستم بر روی لایه اوزون اثرگذار نبوده و باعث افزایش فشار در محیطی ای که در آن فعال شده است نمی شود.

این فرایند متکی بر مواد جامد با انرژی بالا در زمان فعال شدن می باشد که با هم در یک فضای عادی به ارمغان آورد. این سیستم می تواند برای حریق های نوعA وB وC وF استفاده شود و در حریق های اولیه و توسعه یافته هم با موفقیت اطفاء را انجام می دهد.

سیستم اطفای حریق Novec 1230 :

سیستم اطفاء حریق Novec 1230 بسیار کارآمد بوده و برای خطرات خاص ایده آل می باشد. اطفاء از طریق خاصیت خنک کنندگی آن صورت می پذیرد. مایع Novec 1230 به صورت گاز عمل می کند؛ با این حال در دمای اتاق مایع می باشد. مایع Novec 1230 دارای پتانسیل تخریب لایه اوزون صفر و طول عمر جوی بسیار پایین در حدود 3 تا 5 روز می باشد.همچنینNovec دارای بالاترین حاشیه ایمنی جهت استفاده در محیطهای اشغال شده (در حال بهره برداری) می باشد. روشی که Novec استفاده می کند بوجود آوردن سطح خاموش کنندگی بین 10 ثانیه و با جذب حرارت از آتش بجای تخلیه اکسیژن از محیط (مشابه آنچه که در سایر سیستم های اطفای گازی اتفاق می افتد) است. امروزهسیستم اطفای حریقNovec 1230 مقررات زیست محیطی را برآورده می کند. سطح غلظت Novec بسیار پایینتر از سطح تاثر گذار جانبی غیر قابل مشاهده آن است. Novec وسیعترین حاشیه ایمنی نسبت به هر جایگزین با دوام هالون را که در فروشگاه ها موجود می باشد را ارائه می دهد.

محیط هایی که توسط سیستم اطفای حریق Novec 1230 محافظت می شوند شامل:

  • اتاق های سوئیچ مخابرات
  • اتاق های کامپیوتری و کنترل الکترونیکی
  • سالن های تست موتورها (Engine Test Cell Areas)
  • مراکز داده (Data Centres)

سیستم اطفای حریق FM200:

سیستم (FM200 (HFC227ea از نظر شیمیایی به صورت Heptafluoropropane شناخته می شود و گازی بی رنگ است که به صورت مایع تحت فشار جهت نگهداری ذخیره می شود. این نوع از سیستم حفاظت از آتش دارای پتانسیل تخریب لایه اوزون صفر بوده و برای استفاده در محیط های تحت بهره برداری مناسب می باشد.

عملکردFM200 به صورت جذب حرارت از شعله و سوخت و کاهش دما تا جایی که شعله نمی تواند تنفس کند (روشن بماند) و بدین ترتیب حریق را خاموش می کند. FM200 به سرعت استقرار پیدا کرده، تمیز بوده و پس مانده روغنی، ذرات و آبی پس از اطفاءاز خود به جای نمی گذارد. سیستم اطفای FM200 در کمتر از 10 ثانیه به سطح خاموش کنندگی حریق می رسد و آتش های قابل احتراق، الکتریکی و مایعات قابل اشتعال را قبل از اینکه منجر به صدمات قابل ملاحظه ای بشود مهار می کند. وقتی که حریق به سرعت اطفاء شود به معنی صدمات و هزینه های بازسازی کمتر می باشد. این همچنین به معنای کمترین خرابی و اختلال در کسب و کار است.

FM200 جهت حفاظت از مناطق خطرناک، بحرانی و دارایی های با ارزش به صورت فوری قابل دسترسی می باشد. همچنین جهت حفاظت از تجهیزات مخابراتی و الکترونیکی و اکثر مایعات و گازهای قابل احتراق موثر می باشد.

مناطقی که از سیستم اطفایFM200 جهت حفاظت می توان استفاده کرد به شرح ذیل می باشد:

  • اتاقهای پردازش داده های الکترونیکی
  • خزانه بانک
  • مراکز سوئیچ مخابراتی
  • اتاق های کنترل
  • محل های نگهداری مایعات قابل اشتعال
  • ترانسفورماتور و اتاق سوئیچ

سیستم اطفاء حریق باInergen :

Inergen یک سیستم اطفای حریق دوستدار محیط زیست با سرعت پاسخ دهی بالا می باشد. اینرجن (Inergen) شامل 52% نیتروژن، 40% آرگون و 8% دی اکسید کربن می باشد. هدف اصلی سیستم Inergen حفاظت از جان و اموال و محیط زیست می باشد.

همچنین با توجه به اینکهinergen یک سیستم غیر خورنده بوده و مواد تجزیه پذیر در آتش را تشکیل نمی دهد، تاثیری (تاثیر مخرب) بر روی تجهیزات الکتریکی یا دستگاه ها ندارد. Inergen آتش را با کاهش اکسیژن محیط به زیر 15% خاموش می کند. این درصد نقطه ای است که بیشتر مواد قابل احتراق دیگر قادر به سوختن نمی باشند. به طور همزمان دی اکسید کربن موجود در سیستم Inergen، جذب اکسیژن توسط بدن انسان را تحریک می کند. بنابراین، این فرایند هر فردی که در محیط خطر با سطح اکسیژن پایین به دام افتاده باشد را محافظت می کند. در طول 10 ثانیه اول تخلیه گاز سیستم Inergen، سطح اکسیژن به قدری کاهش پیدا می کند که رشد حریق متوقف می شود. همانطور که سطح اکسیژن محیط افت می کند، اندازه و شدت آتش نیز به قدری کاهش پیدا می کند که حریق به سرعت خاموش می شود.

برای سیستم های اتوماتیک، سیستم اطفای اینرجن (Inergen) می تواند توسط تجهیزات کنترلی و آشکارسازی حریق فعال شود. همچنین در صورت نیاز امکان فعال سازی دستی (غیر اتوماتیک) این سیستم نیز وجود دارد.

محیط هایی که می توان از سیستم اطفای Inergen استفاده کرد.

  • مراکز داده (دیتا سنترها)
  • سوئیت های کامپیوتری (Computer Suites)
  • اتاق UPS
  • نواحی و اتاقهای مخابراتی (Telecommunication Areas)
  • مناطق ذخیره سازی نوار (Tape Storage Areas)
  • اتاق تابلو (Switchgear Rooms)
  • خزانه
  • نواحی تجهیزات فرایندی (Process Equipment Areas)

سیستمF&G (آشکارسازی آتش و گاز):

سیستم هایF&G و یاFire and Gas Detection System اغلب در پروژه های بسیار حساس و پیشرفته صنعتی به کار می روند. اینگونه سیستم ها با توجه به نوع برند دارای قابلیت های ویژه و پیشرفته ای جهت اتصال به انواع دتکتورها گاز و شعله و… می باشند. سیستم های F&G به علت هزینه های بسیار بالای آن، اصولا جهت استفاده در پروژه های ساختمانی کاربردی ندارند و اغلب در پروژه های صنعتی نظیر پتروشیمی ها، پالایشگاه ها، نیروگاه ها، کارخانجات صنعتی و… استفاده می شوند.

از مزایای استفاده از سیستم هایF&G می توان به موارد زیر اشاره کرد:

به علت حساسیت فوق العاده بالای پروژه ها و مناطق تحت حفاظت، اغلب این سیستم ها دارای استانداردهای سطح بالای جهانی نظیرUL, FM, LPCB, Atex, SIL و… می باشند.

در برخی از این سیستم ها امکان اتصال تجهیزات سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر نیز وجود دارد.

در برخی از این سیستم ها امکان اتصال تجهیزات سیستم های اعلام حریق کانونشنال نیز وجود دارد.

برخی از اینگونه سیستم ها را می توان جهت کنترل سیستم های اطفاء حریق نیز به کار برد.

امکان نمایش آنلاین میزان گازهای سمی و قابل انفجار بر رو کنترل پنل (بر حسبLEL و یاPPM)

امکان اتصال برخی از سیستم هایF&G به سیستم هایDCS, SCADA, ESD, DCS, PLC و… از طریق پروتکل های ارتباطی استاندارد نظیرModbus وجود دارد.

برنامه ریزی کنترل پنل هایF&G و نوشتن توابع منطقی و کنترلی (Cause & Effect) پیچیده

امکان اتصال به سیستم کامپیوتر و مانیتورینگ آنلاین و ثبت لحظه ای وقایع

برخی از کنترل پنل هایF&G به صورت ماژولار بوده و بر حسب نیاز میتوان ماژول های مورد نیاز را خریداری، نصب و استفاده کرد.

کنترل پنل سیستم های اطفای حریق

کنترل پنل سیستم های اطفاء حریق، بیشتر در مواردی که نیاز به ارتباط و صدور فرامین به سیستم های اطفای حریق مورد نیاز باشند مورد استفاده قرار می گیرند. اساس کار بیشتر اینگونه کنترل پنل ها بر اساس سیستم اعلام حریق کانونشنال به همراه خروجی ها و ورودی های مختص سیستم های اطفاء حریق می باشند.

سیستم های اطفاء حریق در ابتدا برای محافظت از تجهیزات الکترونیکی گران قیمت نظیر سرورهای شبکه ای که امکان عدم حضور نفر به مدت طولانی در آنها وجود داشت استفاده می شد. اساس کار آنها به این صورت است که دو زون در محلی که قرار است حفاظت اطفای حریق در آن انجام شود قرار می گیرد و قبل از اطفاء حریق و تخلیه گاز، هر دو زون اعلام حریق می بایست فعال شده باشند. (این عمل بخاطر جلوگیری از تخلیه گاز گرانقیمت اطفاء در صورت بروز آلارم کاذب می باشد.)

زمانی که یکی از زون ها حریق را تشخیص دهند کنترل پنل آن را نمایش می دهد و آژیر مرحله اول حریق را فعال می کند. زمانی که زون دوم نیز حریق را تشخیص دهد کنترل پنل آن را نمایش داده و آژیر مرحله اول حریق را متوقف کرده و شروع به زدن آژیر مرحله دوم می کند که دارای تن متفاوتی می باشد. همچنین پنل شروع به شمارش معکوس جهت تخلیه گاز می کند. زمانی که شمارش معکوس کنترل پنل اطفا حریق تمام شود، کنترل پنل دستور تخلیه گاز را صادر کرده و خروجی های آن فعال شده و گاز اطفاء تخلیه می شود.

بیشتر کنترل پنل های اطفاء دارای ورودی هایی جهت انجام دستی تخلیه گاز اطفاء و یا کنسل کردن دستور تخلیه صادر شده توسط کنترل پنل می باشند. همچنین آنها دارای قابلیت هایی نظیر انتخاب حالت دستی یا اتوماتیک می باشند.

با توجه به اینکه در زمان بروز حریق، مهم ترین اصل جهت جلوگیری از انتشار آن، نحوه اطفاء می باشد لذا در نظر داریم در این مبحث نکات کلیدی و مهمی را در این زمینه به شما کاربر گرامی خاطر نشان سازیم امید است پس از مطالعه آمادگی لازم جهت اطفاء هر گونه حریق را داشته باشید.

روش های اطفای حریق :

به طور کلی اگر بتوانیم یکی از اضلاع هرم آتش را که شامل اکسیژن ، حرارت ، مواد اشتعال زا و یا واکنش های زنجیره ای می باشد را کنترل و محدود نماییم ، حریق مهار خواهد شد.
روش های کلی بر مبنای ماهیت حریق به صورت های ذیل می باشد:
1) سرد کردن حریق، 2) خفه کردن حریق، 3) مانع شدن یا از بین بردن مواد قابل اشتعال، 4) کنترل واکنش های زنجیره ای.

1. سرد کردن حریق:

سرد کردن یکی از روش های قدیمی و معمول و موثر برای کنترل حریق می باشد.
این عمل عموماً با آب انجام می شود . یکی از خصوصیات گاز دی اکسید کربن نیز سرد کردن آتش می باشد . میزان و روش بکار گیری آب در اطفاء حریق اهمیت بسیاری دارد ، این روش برای حریق های نوعAمناسب میباشد.(جهت آشنایی با این گروه به مبحث تجهیزات آتش نشانی بخش کپسول ها مراجعه نمایید)

2. خفه کردن حریق:

خفه کردن، همانطور که از نام آن پیداست در حقیقت پوشاندن روی آتش با موادی است که از رسیدن اکسیژن به محوطه آتش جلوگیری می نماید . این روش اگرچه در همه حریق ها موثر نیست ولی روش خوبی برای بیشتر حریق ها می باشد . مورد استثناء موادی است که در حین سوختن اکسیژن تولید می کنند ، مانند : نیترات و زنجیره های آلی اکسیژن دار مثل پراکسید های آلی همچنین موادی که سرعت آتش گیری در آنها زیاد است ماننددینامیت ، سدیم ، پتاسیم که از این قاعده مستثنی هستند . موادی که برای خفه کردن بکار می روند بایستی سنگین تر از هوا بوده و یا حالت پوششی داشته باشند . خاک ، شن ، ماسه . پتوی خیس نیز این کار را می توانند انجام دهند.

3. مانع شدن یا از بین بردن مواد قابل اشتعال:

این روش در زمان آغاز حریق عملی می باشد و با قطع جریان، جابجا کردن مواد، جدا کردن منابعی که تاکنون حریق به آنها نرسیده، کشیدن دیوارهای حائل و یا خاکریز و همچنین رقیق کردن ماده سوختنی مایع را امکان پذیر می باشد.

4. کنترل واکنش های زنجیره ای:

برای این کار استفاده از برخی ترکیبات هالن و جایگزین های آن و برخی ترکیبات جامد مانند جوش شیرینبسیارموثر می باشد. این عمل برای کنترل حریق دشوار تر و پر هزینه تر از سایر روشهاست ولی می تواند بصورت مکمل برای مواد پر ارزش بکار رود.

مواد خاموش کننده:

موادی که بعنوان خاموش کننده آتش به کار می روند در ۴دسته قرار می گیرند. بدلیل لزوم سرعت عمل و افزایش پوشش خاموش کننده ها ، می توان از دو یا چند عنصر خاموش کننده بطور همزمان استفاده نمود . طبیعتاً هر کدام از مواد یاد شده در اطفاء انواع حریق ها دارای مزایا و معایبی می باشند .

طبقه بندی این مواد به شرح ذیل می باشد:

(A مواد سرد کننده از قبیل آب و گازCO2
(B مواد خفه کننده از قبیل خاک ، ماسه و کف CO2
(C مواد رقیق کنندههوا شامل CO2 و N2
(D مواد محدود کننده واکنش های زنجیره ای مانندهالن و پودرهای مخصوص

آب:

استفاده از آب برای کنترل حریق یکی از ساده ترین و در عین حال موثر ترین روشی است که تمام افراد با آن آشنا می باشند. همان اندازه که استفاده از آب می تواند در خاموش کردن آتش مفید با شد به همان اندازه هم می تواند در استفاده نابجا ایجاد مخاطره و گسترش حریق یا خسارات نماید.

مزایای آب:

  1. فراوان و ارزان است ، خصوصا که برای این منظور تصفیه کامل آن لازم نیست.
  2. گران روی پایین و قابلیت انتقال آسان داشته و در مجاری فلزی ، لاستیکی و برزنتی براحتی جاری می شود.
  3. دارای ظرفیت گرمایی بالایی بوده که آن را بصورت یک سرد کننده مطلوب مطرح می کند . ظرفیت گرمایی آب ۵برابر آلومینیوم و ۱۰برابر روی و مس می باشد . مهمتر از آن اینکه گرمای نهان تبخیر آب بسیار بالا بوده و گرمای زیادی هنگام تبخیر جذب می کند.
  4. غیر قابل تجزیه بر اثر حرارت است ، حتی در دمای بالا نیز تجزیه نمی شود . بطوری که در ۲۰۰۰درجه سانتیگراد تنها یک دهم مولکولهایش تجزیه می شوند.
  5. توان سرد کنندگی بالایی دارد بطوری که در حجم مساوی ، ۵/۶برابر سرد کننده تر ازCO2است . هر لیتر آب می تواند هنگام تبخیر حدود ۵۵۰کیلو کالری گرما جذب نماید و هر متر مکعب آب نیز برای افزایش دمایی به اندازه ۱۰درجه گرمایی حدود ۱۰۰۰۰کیلو کالری گرما جذب می کند.

معایب آب:

  1. سنگین وزن است لذا حمل ونقل آن در اطفاء متحرک مشکل است.
  2. هادی الکتریسیته است، در محل هایی که جریان برق وجود دارد، خطر برق گرفتگی را افزایش می دهد.
  3. آب دارای خطر تخریب است، زمانی که آب تحت فشار پاشیده شود قدرت تخریب بالایی دارد که گاهی کمتر از خود حریق نیست.
  4. هنگام اطفاء حریق مواد و محصولات در اثر ترکیب با آب دچار خسارت می گردند. مانند داروها، اثاثیه، کارتن های بسته بندی، رنگها و محصولات تولیدی.
  5. به دلیل افزایش حجم آب هنگام تبخیر در هنگام پاشیدن به روی مایعات قابل اشتعال مثل نفت یا روغن باعث پرتاب شدن مایعات، انفجار و پاشش آن شده و گسترش حریق را باعث می شود.
  6. به دلیل کشش سطحی آب نفوذ آن به داخل تل مواد (تل ذغال سنگ ، خاک اره و مانند آن) محدود است.

کف آتش نشانی:

کف بصورت محلول تهیه می گردد. کف در هنگام پاشیده شدن توسط سر لوله کف ساز با هوا و آب مخلوط شده و حباب سازی می گردد کف در هنگام استفاده، با گسترش فراوانی که دارد می تواند روی حریق را پوشانده و مانع رسیدن اکسیژن و صعود گازهای ناشی از حریق می گردد.
نکته مهم دراستفاده از کف، توسعه خوب آن و پخش شدن روی سطح ماده احتراقی مخصوصا مایعات قابل اشتعال بدلیل سبکی آن می باشد.

پودر های خاموش کننده:

استفاده از برخی از مواد شیمیایی که معمولا دارای بنیان کربنات، سولفات یا فسفات می باشند یکی از راه های متداول و ساده برای خاموش کردن آتش از طریق خفه کردن آن است. این ترکیبات براحتی جهت اطفاء گروه های C،B،A حریق بکار می روند. به همین دلیل در استفاده های عمومی معمولا این ترکیب خاموش کننده توصیه می شود. به این ترکیبات پودر شیمیایی گفته می شود. پودر شیمیایی اگر چه برای حریق دسته A کاربرد دارد ولی بدلایل اقتصادی توصیه نمی گردد مگر اینکه مواد در حال اشتعال پر بها بوده یا استفاده از آب ماهیت آنها را تغییر دهد.

پودر شیمیایی:

این پودر روی حریق پاشیده شده و باعث پوشاندن آتش و جلو گیری از رسیدن اکسیژن می گردد.

پودر ها در حرارت بالای ۶۰درجه سانتیگراد پایداری خوبی ندارند و امکان چسبندگی آنها در کپسول زیاد می گردد. قطر دانه های پودر بسته به نوع مواد و شرکت سازنده حدود ۷۵-۱۰میکرون می باشد. هرچه قطر ذرات ریزتر باشد پودر موثرتر است .پودر شیمیایی تحت فشار ازت یاCO2 در سطح قاعده حریق به صورت جارویی پاشیده شده و در صورتی که افراد آموزش کافی دیده باشد براحتی آتش را خاموش می نمایند .

پودر خشک:

این پودر برای خاموش کردن حریق فلزات قابل اشتعال مثل سدیم، پتاسیم، منیزیم و مانند آن بکار می رود.

گاز: CO2

دی اکسید کربن گازی است غیر قابل احتراق، بی بو، غیر سمی و سنگین تر از هوا که دارای چگالی۵/۱بوده و هادی الکتریسیته نیست. مکانیسم عمل آن هنگام حریق به سه صورت است : اول خفه کردن آتش با تشکیل یک لایه سنگین مقاوم در مقابل عبور هوا، دوم رقیق کردن اکسیژن هوادر اطراف محوطه حریق و سوم سرد کردن آتش.

یکی از خصوصیات مهم گاز CO2 این است که باعث خسارت به مواد موجود در محیط حریق نمی شود لذا در مواردی که مواد با ارزش دچار حریق می شوند مناسب تر از اب است CO2 برای حریق های الکتریکی بسیار مناسب است زیرا بدلیل عدم هدایت برق و عدم وجود مواد باقیمانده باعث اتصالییا خرابی در مواد حساس نمی گردد.

ترکیبات هالوژنه (هالن):

هالن در هنگام اطفاء بدون بجای گذاشتن اثرات تخریبی و باقیمانده بر روی مواد و دستگاه ها می تواند بطور بسیار موثری ایفای نقش نماید. مکانیسم اثر هالن تا حدودی مشابهCO2 بوده و چون سنگین تر از هوا هستند می توانند به سرعت روی حریق را پوشانده و مانع رسیدن اکسیژن گردند. بعلاوه پاشش این مواد بر روی حریق می تواند باعث رقیق شدن اکسیژن هوا در اطراف حریق شده و آن را مهار نماید این مواد در وزن مساوی قدرت خاموش کنندگی آنها۲ تا 3برابرCO2 می باشد . هالن می تواند در هنگام مجاورت با آتش از سرعت واکنش های زنجیره ای بکاهد و بصورت موثر تری آتش را مهار نماید به همین دلیل در شرایط یکسان برای خاموش کردن آتش میزان مورد نیاز هالن کمتر از یک چهارم میزانCO2 مورد نیاز برای اطفاء است .خاموش کننده هالن برای محدوده های کوچک ولی مهم تجهیزات یا مواد قابل اشتعال مانند ماشینهای الکترونیکی و الکتریکی، حریق های مواد جامد پر ارزش، سایتهای دیسپاچینگ، مراکز مخابراتی و مانند آن کاربرد فراوان دارد.

خرید تجهیزات اطفا حریق

خرید تجهیزات اطفا حریق برای مشتریان عزیزی که قصد خرید این تجهیزات را دارند در شرکت ما انجام میشود.تجهیزات اطفا حریق از جمله لوازم و تجهیزاتی هستند که برای ایمنی افراد به طور گسترده‌ای از آنها استفاده می گردد.شما با خرید تجهیزات اطفا حریق میتوانید به طور گسترده‌ای ایمنی افراد داخل ساختمان را تضمین کنید.لوازم اطفا حریق دارای انواع مختلفی می باشند که در شرکت ما انواع مختلف این لوازم به فروش میرسد.ما همه تلاش خود را میکنیم تا بتوانیم محصولاتی با کیفیت عالی و قیمت مناسب برای مشتریان عزیز ارائه دهیم.شما عزیزان در هنگام خرید تجهیزات اطفا حریق بایستی به یک سری از نکات توجه ویژه داشته باشید.برای این که بتوانید بهترین انتخاب را در خرید تجهیزات اطفاء حریق انجام دهید بایستی از شرکتهای معتبر خریداری نمایید.شرکت ما با سابقه دیرینه خود در پخش و فروش انواع تجهیزات اطفا حریق دارای تاییدیه‌های لازم میباشد. در ساخت تمام محصولات و لوازم آتش نشانی سعی شده است از بهترین و با کیفیت‌ترین مواد اولیه استفاده گردد.

انواع سیستم اعلام و اطفاء حریق

انواع آژیر، انواع چراغ های گردان، شارژ و نگهداری کپسول آتشنشانی

اسپرینکلر یا به عبارت دیگر آب افشان، یکی از ابزار مهم در عملیات اطفاء حریق است. اسپرینکلر آتش نشانی از تجهیزات مهمی است که در سرتاسر جهان برای ایمن نگه داشتن ساختمان‌ آن را نصب می‌کنند. اسپرینکلر آتش نشانی زمانی به کار می‌افتد که حسگر ها علائمی از افزایش دما را ثبت کنند یا تشخیص دهند.

اسپرینگلر بغل زن ایران شیر یکی از اسپرینکلرهای اسخت ایران است که توسط متخصصین ایرانی با بهترین دقت و کیفیت طراحی و تولید شده و اصالت اینکار به مجموعه ایران شیر واقع در شهرک صنعتی البرز استان قزوین برمی گردد. اسپرینگر بغل زن که به اصلاح اسپرینکلر دیواری نیز نامیده می شود بر روی دیوار نصب می گردد و آب را با فشار 12 بار به صورت افقی پخش می کند. این نوع اسپرینکلر در راهروها و مکان های دارای تابلوی برق بیشتر نصب می گردند.

اسپرینگلر پایین زن ایران شیر یکی از متداول ترین اسپرینکلرهاست که توسط متخصصین ایرانی با بهترین دقت و کیفیت طراحی و تولید شده است و اصالت اینکار به مجموعه ایران شیر واقع در شهرک صنعتی البرز استان قزوین برمی گردد. اسپرینگر پایین زن پس از اینکه دمای محیط به دمای مشخصی رسید(-68 تا 79 درجه سانتیگراد)، آب را با فشار 12 بار از سمت بالا به پایین پاشش می کند و بدین صورت سبب مهار آتش می شود. جنس این وسیله از برنج سخت و روکش کروم می باشد و از لحاظ کیفیت دارای استانداردهای بین المللی و ملی مخصوص می باشد.

اسپرینکلرها بر اساس دو نوع واکنش استاندارد و واکنش سریع تولید می شوند که نوع واکنش سریع با قطر بالب کمتر نسبت به مدل استاندارد به دما حساس تر است و در ساختمان های مسکونی و مکان های پر رفت و آمد باید از اسپرینکلر های واکنش سریع استفاده شود. طبق بررسی های انجام شده اسپرینکلر ها به خصوص در مدل واکنش سریع تا حد زیادی از خسارات آتش سوزی جلوگیری می کنند و آتش را مهار می کنند. این شرکت به عنوان تولید کننده انواع اسپرینکلرها با نرخ تخلیه 5/6 در دما های کاری متفاوت فعالیت دارند. لازم به ذکر است اسپرینکلر با هر دمای کاری، رنگ بالب مختص به خود را دارد.

از مزایای استفاده از اسپرینکلر ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بالب های حرارتی استفاده شده در اسپرینکلر ها همگی دارای گواهینامه استاندارد UL از آمریکا می باشند
  • دارای استاندارد های مختلف سازمان های آتش نشانی تهران و شهرستان ها
  • دارای خدمات پس از فروش طولانی مدت 10 ساله
  • تحویل و نصب فوری طبق تعرفه های موجود

اسپرینکلر کانسیلد یا مخفی نوعی از اسپرینکلر پایین زن همراه قاب است تا دیده نشود و اینگونه عمل می کند که با تشخیص حرارت، صفحه قاب جدا شده و اسپرینکلر به سمت پایین حرکت می کند و از این مرحله به بعد مانند اسپرینکلر پایین زن معمولی عمل می کند. کاربرد اسپرینکلر های مخفی در مکان های لوکس و هتل ها و به طور کلی مکان هایی است که زیبایی اهمیت زیادی دارد. قاب های اسن نوع اسپرینکلر ها در مدل ها و رنگ های مختلف متناسب با دکور اجرا شده در محل است. ماهان گستر همگام تولید کننده انواع اسپرینکلر ها با نرخ تخلیه 6/5 در دما های کاری متفاوت که اسپرینکلر با هر دمای کاری، رنگ بالب مختص به خود را دارد.

عملکرد بر اساس حسگر های دما می باشد. در ساختمان های مسکونی باید از اسپرینکلر های واکنش سریع استفاده شود. طبق بررسی های انجام شده اسپرینکلر ها تا 90 درصد از خسارات آتش سوزی جلوگیری می کنند و آتش را مهار می کنند.

اسپرینکلر های فسکو ساخت کشور کره و دارای گواهینامه استاندارد UL از آمریکا، به علت روکش کروم که سطح برنجی را پوشانده است، نقره ای رنگ می باشند. این اسپرینکلر ها عموما در دمای 68 درجه سانتیگراد کار می کنند.

اسپرینکلرهای پایین زن ماهان گستر همگام با قطر بالب 5 میلی متر و در دما ها و فشار های مختلف کاری به این صورت عمل می کنند که بالب حساس به دما همزمان با بالارفتن دما به بیش از مقدار دمای کاری اسپرینکلر فعال شده و اسپرینکلر تخلیه می شود.

ماهان گستر همگام تولید کننده انواع اسپرینکلر ها با نرخ تخلیه 5/6 در دما های کاری متفاوت که اسپرینکلر با هر دمای کاری، رنگ بالب مختص به خود را دارد.

از جمله مزایای استفاده از اسپرینکلر هایماهان گستر همگام این است که بالب های حرارتی استفاده شده در اسپرینکلر ها همگی دارای گواهینامه استاندارد UL از آمریکا می باشند، و دارای استاندارد های مختلف سازمان های آتش نشانی تهران و شهرستان ها، خدمات پس از فروش طولانی مدت 10 ساله، تحویل و نصب فوری وطبق تعرفه های موجود نیز می باشند.

اسپرینکلر بالازن ماهان گستر همگام از نظر نوع عملکرد دقیقا مثل مدل پایین زن عمل می کنند یعنی با حساسیت به دما عمل می کنند، ولی جهت پاشش آب درآن ها از پایین به بالا است و در مواردی استفاده می شوند که مانعی برای نصب و تخلیه اسپرینکلرهای پایین زن وجود داشته باشد. ماهان گستر همگام تولید کننده انواع اسپرینکلر ها با نرخ تخلیه 5/6 در دما های کاری متفاوت که اسپرینکلر با هر دمای کاری، رنگ بالب مختص به خود را دارد.

از جمله مزایای استفاده از اسپرینکلر های ماهان گستر همگام این است که بالب های حرارتی استفاده شده در اسپرینکلر ها همگی دارای گواهینامه استاندارد UL از آمریکا می باشند، و دارای استاندارد های مختلف سازمان های آتش نشانی تهران و شهرستان ها، خدمات پس از فروش طولانی مدت 10 ساله، تحویل و نصب فوری وطبق تعرفه های موجود نیز می باشند.

اسپرینکلر پایین زن یکی از تجهیزات اطفا حریق است که در فضاهایی استفاده می شود که نیاز به آب پاشی به جهت پایین دارند مانند ساختمان های ادری-تجاری، هتل ها و منازل مسکونی و … . بدین صورت این نوع اسپرینکلر به سقف ساختمان نصب می شود و جهت آب رو به پایین می باشد.

با رسیدن دمای اسپرینکلر به 68 درجه سانتیگراد کپسول شیشه ای آن شکسته می شود و به کمک صفحه منحرف کننده خود یعنی دفلکتور، آب را به قطرات کوچکی شبیه اسپری تبدیل می کند و روی منطقه تحت پوشش خود میریزد.

اسپرینکلرها دارای طراحی و نگهداری استانداردی هستند به طوریکه بسیاری از آتش سوزی ها تنها با وجود همین سیستم اطفاء حریق کنترل شده اند.

تجهیز اطفای حریق گازی FM200

جهت سرکوب سریع آتش سوزی، کاهش خسارات، صرفه جویی در فضای مورد نیاز جهت تجهیزات، سیستم اطفای حریق گازی FM200 انتخابی مناسب به شمار می آید. این سیستم اطفای حریق با نام تجاری FM-200 یا نام ژنریک HFC-227ea شناخته می شود که بر خلاف اسپرینکلر ها و سایر سیستم های اطفای حریق، پس ماندی باقی نمی گذارد و نیازی به نظافت پس از اطفاء ندارد.

تجهیزاطفای حریق آبی و پمپ ها

روش های اطفای آبی از متداول ترین راهکارهای مقابله با حریق در مراکز صنعتی و ساختمان ها به شمار می آید. سیستم های اطفای حریق آبی به طورکلی شامل مجموعه کاملی از ادوات از قبیل پمپ های مخصوص اطفای حریق، نازل، اسپرینکلر و تجهیزات نظارتی می باشد

تجهیز اطفای حریق (PROINERT2 (INERT GAS

اطفای حریق به این روش راهکاری امن و مناسب، بدون اثر مخرب بر محیط است. به دلیل استفاده از روش منحصر بفرد شیرهای تولیدی کمپانی Fike عامل اطفای PROINERT2 با فشاری ثابت (جهت جلوگیری از اثرات مخرب در زمان عملکرد) وارد فضای تحت حفاظت خود می شود.

سیستم های اطفای حریق CO2

سیستم های اطفای حریق دی اکسیدکربن کمپانی Fike جهت حفاظت اموال از طریق کنترل پنل های هوشمند به سرعت حریق را شناسایی و اقدام به اطفا می نمایند.

فلوسوئیچ

آشکارسازهاى Flow switch جریان آب در انواع سایز ها براى سیستم هاى مختلف در دسترس هستند. لوله با سایزهاى 2 تا 8 اینچ را براى کاربرى هاى تجارى و یک تاخیر زمان مکانیکى را جهت WFD همچنین لوله و اتصالات یک اینچى مناسب ساختمان هاى مسکونى را در اختیار قرارمى دهد.

اسپرینکلر Protector

از این اسپرینکلرها می توان در اماکن با کاربری های متفاوت مانند مجتمع های تجا ری و اداری، هتل ها، مجتمع های تفریحی و گردشگری، بیمارستان، مجتمع های مسکونی و … استفاده کرد. دستورالعمل های نصب، کاربرد و طراحی اسپرینکلر، مطابق با استانداردهای NFPA (کد NFPA 13) ارائه شده است.

پنل اطفای حریق متعارف 1X-X3

این پنل ها اغلب دارای دو و یا سه زون سیستم اعلام حریق متعارف بوده بطوریکه استراتژی فعال سازی بخش اطفای حریق در آنها استفاده از روش Double Knock روی دو زون از زون های اعلام حریق پنل می باشد.

سیستم های اطفای حریق Water Mist

این سیستم ها جهت انجام عمل اطفا از پاشش ذرات بسیار ریز آب استفاده می نمایند. ریزش قطرات بسیار ریز آب این امکان را فراهم می آورد که ذرات غبار مانند آب برای کنترل، سرکوب و یا خاموش کردن آتش عمل کند.

انواع سیستم اطفاء حریق و سیستم های F&G از قبیل:

سيستم هاي اطفاء حريق گازي براي انواع زيادي از كلاس هاي حريق (A.B.C) مناسب و قابل استفاده است. از سيستم هاي گازي در مواردي استفاده مي شود كه سيستم آب و فوم به دليل ايجاد آسيب به اموال و يا ايجاد مشكل براي افراد قابل استفاده نباشد.

اين سيستم ها به اقسام اصلي زير تقسيم مي شود:

1- سيستم اطفاء حريق دي اكسيد كربن

2- سيستم اطفاء حريق با عوامل پاك

3- سيستم اطفاء حريق گازهاي نجيب

4- سيستم اطفاء حريق هالوكربني

عوامل از سه طريق عمل اطفا را انجام مي دهند

1- كاهش دما (سيستم دي اكسيد كربن)

2- كاهش اكسيژن (سيستم دي اكسيد كربن و گاز هاي نجيب)

3- شكستن زنجيره واكنش حريق (سيستم هالوكربن)

عملكرد سيستم اطفاء حريق

دو روش براي استفاده از عوامل اطفا وجود دارد:

  •  پر كردن كل فضا از عامل اطفا
  •  اعمال موضعي عامل اطفا

در سيستم هايي كه از روش پر كردن كل فضا از عامل اطفا استفاده مي كنند، محيط سه بعدي تا حدي از عامل اطفا پر مي شود كه چگالي لازم جهت اطفاي حريق (درصد حجمي عامل اطفا در هواي محيط) ايجاد شود. اين سيستم ها مي توانند بصورت اتوماتيك توسط سيستم اعلان حريق و يا به صورت دستي فعال شوند.

سيستم هايي كه بر مبناي اطفاي موضعي عمل مي كنند، عامل اطفا را مستقيما بر حريق و يا فضاي سه بعدي در برگيرنده آن اعمال مي كنند. تفاوت عمده سيستم اطفاء حريق موضعي با سيستم هاي مبتني بر پر كردن تمامي فضاي خطر، عدم وجود حايل فيزيكي جهت ايجاد محيط اطفاء بستر است.

اين سيستم ها عموما در موارد زير به كار مي روند:

  1. تجهيزات الكتريكال (اتاق هاي سوئيچينگ، اتاق هاي باطري، اتاق هاي كنترلي، اتاق هاي حراست و امنيت و تالارهاي مترو)
  2. مراكز ابزار دقيق
  3. گالري هاي اجناس قيمتي و يا عطيقه
  4. موزه ها
  5. كتابخانه ها
  6. موتورخانه ها

انواع شیرآلات (روتارکس):

  1. سیستم های اطفاء IG (روتارکس)
  2. سیستم های اطفاء FM200 (روتارکس)
  3. سیستم های اطفاء CO2 (روتارکس)