جعبه آتش نشانی یک محفظه نسوز است که شامل تجهیزات حفاظتی کاملی مانند کپسول، شیر های آتش نشانی ، شیلنگ و دیگر وسایل آتش نشانی میباشد. این لوازم جانبی عناصر ضروری هستند که باید در مکانهای مشخص شده مطابق با طراحی دقیق نصب شوند تا در حین آتش سوزی مشکلی ایجاد نشود. جعبه آتش نشانی طبق استانداردهای بینالمللی NFPA 14، طراحی و تولید میشوند. توجه داشته باشید که شلنگ درونی این جعبه ها با توجه به نوعی که دارند متفاوت هستند. کپسول درونی انها نیز با توجه به کاربردی که دارند متفاوت اند. گاهی ممکن است که به دلیل عدم استفاده محتوایات درون کپسول ها تاریخ مصرف گذشته شوند. به همین دلیل قبل از استفاده حتما از شارژ کپسول آتش نشانی درون جعبه مطمئن شوید.
ساختار جعبه آتش نشانی چیست؟
جعبه های آتش نشانی هستند که مجهز به سیستم های حفاظت در برابر آتش هستند تا محصولات ذخیره شده در داخل آن را ایزوله کنند. سطح حفاظت را RF (مقاومت در برابر آتش) می نامند و به دنبال آن یک رقم نشان می دهد که تعداد دقیقه هایی را نشان می دهد که پس از وقوع آتش سوزی، دمای داخل کابینت 180 کلوین افزایش نمی یابد. برای تعیین این مقادیر، آزمایشات استانداردی انجام می شود که در آن کابینت در کوره ای با دمای 1000 درجه سانتی گراد قرار می گیرد.
انواع جعبه آتش نشانی :
جعبه های آتش نشانی از نظر نوع ساختاری که دارند به انواع مختلف تقسیم بندی میشوند که هر کدام را در ادامه مقاله توضیح خواهیم داد:
- از نظر نحوه محل نصب:
جعبه های اطفاء حریق از نظر محل نصب به دو دسته دیواری ( شامل توکار و روکار هستند) دسته محوطه ای ( که به شکل ایستاده و پایدار است) تقسیم بندی میشود.
- از نظر نوع کاربرد:
همانطور که در پاراگراف قبلی بیان شد جعبه آتش نشانی محفظه یا کابینت نیوزی است که تمامی وسائل اطفاء حریق را درون خود نگهداری میکند. با توجه به نوع وسایلی که درون آن قرار گرفته میشود به انواع مختلفی تقسیم بدی شده که عبارت اند از:
- محل نگهدارند کپسول آتش نشانی
- جعبه نگهدارند شیلنگ آتش نشانی ( با توجه به نوع شلنگ نگهدارنده دو نوع فایر باکس و هوزریل تقسیم بندی شده)
- از نظر جنس تولیدی :
جعبه های آتش نشانی از نظر جنسی که برای تولید انها استفاده میشود به :جعبه آتش نشانی استیل نگیر و استیل بگیر، جعبه آتش نشانی فایبر گلاس، جعبه آتش نشانی فولادی تقسیم بندی میشود.
- از نظر شکل ظاهری
جعبه آتش نشانی از نظر شکل طراحی ظاهری به تک درب، دو درب، دو قلو، نور تاپ، کرکرهای، دکوراتیو تقسیم بندی میشود.
ویژگی تای جعبه آتش نشانی
سیستم طراحی جعبه آتش نشانی برای مقابله با آتش سوزی های کلاس A که معمولاً توسط کاغذ، منسوجات، چوب، پلاستیک و لاستیک ایجاد می شود ایده آل است. وظیفه اصلی آن تامین آب برای کنترل آتش است که تحت هیچ شرایطی نباید برای آتش سوزی هایی مانند سوخت استفاده شود. بنزین، روغن و غیره، شما در معرض خطر گسترش آتش یا دریافت شوک الکتریکی هستید.
سطوح مقاومت در برابر آتش می تواند 15، 30، 60، 90 یا 120 دقیقه باشد. دیوارهای این جعبه ها از مواد عایق و غیر قابل اشتعال ساخته شده است. آنها همچنین دارای سیستم های حفاظتی دیگری مانند اتصالات انبساط هستند که تا 20 برابر ضخامت اولیه خود منبسط می شوند، برای مهر و موم کردن ترک ها در درها و مجاری تهویه، و سیستم های بسته شدن خودکار درب ها با اجزای ذوب داغ که زمانی که دمای محیط از 50 درجه سانتی گراد فراتر می رود عمل می کنند.
مشخصات جعبه آتش نشانی در استاندارد اروپایی UNE-EN 14470-1 درج شده است. کدام جزئیات بسته به نوع محصول و فعالیتی که در آن قرار دارد (صنعتی یا آزمایشگاهی)، مقاومت در برابر آتش که کابینت باید داشته باشد.
ابعاد جعبه آتش نشانی
جعبه های اطفاء حریق در سایز ها و اندازه مختلفی در سطح بازار تولید و توزیع میشود. البته ناگفته نماند که این نوع طراحی ها باید بدین گونه باشد که محصولات آتش نشانی به راحتی درون انها قرار بگیرد. ابعاد استاندارد ایم جعبه عبارت اند از:
- طول 100، عرض 85 و عمق 18 سانتی متر
- طول 85، عرض 80، عمق 18 سانتی متر
- طول 85، عرض 60 و عمق 18 سانتی متر
- طول 70، عرض 85 و عمق 18 سانتی متر
- طول 70، عرض 60 و عمق 18 سانتی متر
- طول 65، عرض 55 و عمق 18 سانتی متر
- طول 60، عرض 50 و عمق 18 سانتی متر
چه عواملی در انتخاب جعبه آتش نشانی موثر است؟
عوامل متعددی در انتخاب جعبه آتش نشانی موثر است که مهم ترین انها به جنس بدنه و ورقه تشکیل دهنده کابین اشاره دارد. زیرا اولین پارامتر انتخاب یک جمعه إطفاء حریق خوب آن است که در مواجهه با حرارت و ضربه تغییر شکل نداده و آسیب نبیند. زیرا این جعبه ها وظیفه نگهداری ابزار إطفاء حریق را برعهده دارند.
عامل بعدی در انتخاب جعبه آتش نشانی سایز و اندازه آن است. با توجه به ابزاری که درون این جعبه ها قرار میگیرند، سایز و اندازه انها کمی متفاوت است. خریدار باید با توجه به محتویات و اندازه محیطی که تمایل دارد جعبه در آن جا نصب شود، اقدام به خرید کند.
عامل بعدی قفل و لولای جعبه است. این قفل باید به گونه ای باشد که با گذشت زمان دچار خشکی و مستهلک نشده و هر فردی با هر توانایی جسمی بتواند آن را باز کند.
توجه داشته باید که هیچگاه از جعبه های پلاستیکی و چوبی استفاده نکنید. زیرا جنس این جعبه ها در استحکام انها نقش اساسی دارد. این دو جنس مورد تاید سازمان آتش نشانی نبوده و در حین آتش سوزی دچار آسیب جدی خواهند شد. حتی گاهی ممکن است که حادثه ای را نیز ایجاد کنند. بهترین جنسی که برای این جعبه ها میتوان مد نظر داشت استیل یا فولاد ضد زنگ و نسوز است.
هر ساختمان به چه تعدا جعبه آتش نشانی نیاز دارد؟
با توجه به طول شیلنگی که ( بین ۳۰ تا ۴۰ متر است) تعداد جعبه هایی که درون یک ساختمان باید وجود داشته باشد بدین گونه است که باید تمامی ساختمان را در برگیرد. پس با توجه به واحد و بزرگی ساختمان ها باید تعداد این جعبه ها مشخص شود.
بهترین برند جعبه آتش نشانی :
شرکت ماهان گستر توانسته جعبه آتش نشانی با بهترین مواد اولیه را تولید کند. این جعبه ها با توجه به نیاز مشتری طراحی شده تا بتواند عملکرد بسیار بابایی داشته باشند. جعبه های آتش نشانی ماهان گستر با بهترین کیفیت در أنواع مختلفی تولید شده که مشتری با توجه به نیاز خود میتواند آن را خریداری کند. قیمت جعبه آتش نشانی به عوامل متعددی بستگی دارد. جنس ، بدنه،قطر، محتوایات داخل آن، نحوه ساخت، کیفیت تجهیزات درون آن همگی عوامل موثر در قیمت نهایی هستند.
سخن پایانی
جعبه آتش نشانی یکی ازوسایل إطفاء حریق است که برای هر ساختمانی چه مسکونی و چه اداری تجاری لازم می باشد. این جعبه وظیفه نگهداری وسایل إطفاء حریق را برعهده داشته و باید با بهترین نوع کیفیت بدنه و جنس ساخته شود. این نوع جعبه ها در اندازه های مختلف با توجه به نحوه نصب و موحتویات درونی خود در سطح بازار وجود دارند.