اعلام حریق – ماهان گستر همگام

فروش انواع سیستم اعلام حریق هوشمند خانگی و صنعتی

اعلام حریق

سیستم اعلام حریق به مجموعه‌ای از تجهیزات الکترونیکی گفته می‌شود که وظیفه آشکارسازی حریق و محل یا زون حریق را در اماکن مختلف بر عهده دارد.

این سیستم، زمانی که آتش (حریق)، دود، حرارت و … بوجود می آید شروع به کار می کند و آژیر یا چراغ چشمک زن خطر را به کار می اندازد. بدین ترتیب به ساکنین محل هشدار می دهد تا بر این اساس مقدمات عملیات اطفاء و در شرایط بحرانی تخلیه افراد و ساکنین انجام پذیرد و همزمان با آن سناریوهای کنترلی نیز انجام شود.

سیستم یا دستگاه اعلام حریق به مجموعه ای از تجهیزات آتش نشانی که هماهنگ با هم جهت خبر دادن و آشکارسازی وقوع حریق در محیط سازمان یا هر مکان دیگر عمل می کنند، گفته می شود. از جمله خدمات قابل ارائه توسط شرکت ماهان گستر همگام عضو اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان لوازم ایمنی، کلاه و آتش نشانی در کنار فروش تجهیزات اعلام حریق، طراحی انواع سیستم اعلام حریق و همچنین نصب و اجرای سیستم اعلام حریق می باشد.

سیستم اعلام حریق چیست

سیستم اعلام حریق زنگ هشداری است که سیگنال هایی را از آلارم های مختلف سنسورها دریافت می کند ، این موارد را ارزیابی می کند و سپس اقدام مناسب را انجام می دهد. طیف گسترده ای از فن آوری های مختلف را می توان برای تشخیص آتش سوزی استفاده کرد. متداول ترین سیستم اعلام حریق دتکتورهای دود و دما هستند.
دلیل اصلی استفاده از سیستم های اعلام حریق ، تشخیص وقوع آتش سوزی در مرحله بسیار اولیه حتی بدون حضور انسان است و بنابراین سریعاً اقدامات مناسب را باید انجام داد. پس از شناسایی آتش سوزی ، یک سیگنال هشدار صوتی یا دیداری (آژیر و چراغ چشمک زن) منتشر می شود. بسته به نوع طراحی سیستم ، می توان آتش نشانی را نیز هشدار داد یا می توان سیستم خاموش کننده اتوماتیک را فعال کرد.
شرکت Arka Fire قادر به ارائه طیف گسترده ای از مارک های مختلف از جمله finder .AWEX .LST.ARGUS همچنین برای بسیاری از محصولات دارای تجربه و کارمندان آموزش دیده است. مارک مورد استفاده بستگی به درخواست مشتری و با توجه به نوع طراحی پروژه ارائه میگردد.

سیستم اعلام و اطفا حریق

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و با توجه به نیاز شرکت ها، اداره ها، خانه ها و… سیستم امنیت و جلوگیری از خطرات نیز ارتقا یافته است؛ باید در نظر داشت که در صورت استفاده از چنین ابزارهایی باید نهایت دقت و اصولی بودن آن را در نظر گرفت و بعد از کسب اطمینان لازم از آن استفاده کنید، هدف سیستم اعلام و اطفا حریق افزایش امنیت، ایجاد آرامش در مصرف کنندگان است.

سیستم اعلام حریق خودکار غیر آنالوگ:

در این سیستم تصمیم گیرنده اصلی در اعلام حریق کاشف است.

سیستم اعلام حریق خودکار آنالوگ:

در این سیستم تصمیم اصلی به عهده مرکز کنترل است.

سیستم اعلام حریق خودکار آنالوگ پیشرفته:

در این سیستم علایم دریافتی از کاشفها توسط مرکز پردازش اطلاعات با اطلاعات از پیش ذخیره شده در دستگاه مرکزی مقایسه شده که درصورت مطابقت با وضعیت حریق، اعلام حریق می کند.

سیستم اعلام حریق و کاربرد آن

برای مبارزه با موفقیت در برابر آتش سوزی ، تشخیص زود هنگام آتش سوزی استفاده از سیستم اعلام حریق آدرس پذیر ضروری است اگر منبع آتش نشانی در مراحل اولیه شناسایی و خاموش نشود ، به سرعت در حال آتش سوزی شدید خواهد بود. بنابراین ، گرما و گازهای دودی ناشی از آن آزاد شده ، وظیفه آتش نشانی را برای خاموش کردن آتش در صورت غیرممکن بودن بسیار دشوار می کند.

سیستم اعلام حریق به گونه ای طراحی شده است تا در شرایط اضطراری هشدار دهد که باید برای محافظت از خودمان ، کارکنان و عموم مردم اقدامات لازم ر اانجام دهیم. سیستم های اعلام حریق در دفاتر ، کارخانه ها و ساختمان های عمومی وجود داشته و بخشی از زندگی روزمره ما محسوب می شوند که اغلب به غیر از مواقع اضطراری نادیده گرفته می شوند. صرف نظر از روش بازرسی اگر زنگ خطر به صدا درآید ، آژیر به افرادی که در ساختمان حضور دارند هشدار می دهد که خطر آتش سوزی وجود داشته و باید با سرعت ساختمان را ترک کنند.

تجهیزات اعلام حریق نقش به سزایی در اطفا حریق و خاموش کردن آتش در اسرع وقت دارند. زمانی که آلارم این هشدار دهنده ها خبر از آتش سوزی می دهند قبل از این که آتش گسترش پیدا کند امکان اطفا آن وجود خواهد داشت. حتی در صورتی که نوع آتش طوری باشد که نتوان آن را سریعا مهار کرد، سیستم های اعلام حریق باعث صرفه جویی در زمان می شوند تا آتش نشان ها هرچه زودتر به محل حادثه برسند.

یک سیستم اعلام حریق مجموعه ای از تجهیزات اعلام حریق نظیر دتکتور دود، حرارت، شعله و گاز است که برای تشخیص علائم حریق و هشدار دادن از طریق آژیرها و فلاشرها استفاده می شود. طراحی، اجرا و استفاده درست از این سیستم، میتواند جلوی بسیاری از خطرات جانی و مالی را بگیرد. اما شاید برای شما جالب باشد دانستن این مطلب که با توجه به اهمیت بالای سیستم های اعلان حریق در پروژه های صنعتی و ساختمانی، اما متاسفانه بیش از 90درصد پروژه های سیستم های اعلان حریقی که در کشور کار می شوند، نهایت پس از چند ماه خاموش و بلا استفاده می شوند.

همچنین امروزه از سیستم های اعلام حریق به طور گسترده در ساختمان ها و اماکن مسکونی و صنعتی استفاده می شود تا خسارت های ناشی از حریق را به حداقل برسانند و همچنین برای اطلاع دادن به ساکنین ساختمان در مواقع بروز حریق از این سیستم ها استفاده می شود تا حدالامکان از تلفات جانی جلوگیری شود.

انتخاب یک سیستم اعلام حریق با نوع ساختار سازه و قوانین ایمنی حاکم ارتباط مستقیم دارد. در سازه های جدید و ساختمان های بازسازی شده مکان های مخصوصی برای ادوات ایمنی و امنیتی به طور پیش فرض تعبیه می شود و اتاقی به عنوان اتاق کنترل برای سیستم مرکزی ساخته میشود. از سال ۱۳۸۴ کلیه ساختمان ها به غیر از ساختمان های مسکونی کوتاه مرتبه درحال تجهیز و بروز رسانی سیستم های اعلام حریق  هستند تا در زمان بروز مشکل تا رسیدن متخصص، مشکلات را برطرف کند.

سیستم های اعلام حریق باید در هر زمانی ( حتی در موقع نصب و بعد از آن ) به صورت مداوم بررسی شوند. بررسی های اولیه در زمان نصب ، تایید می کند که آیا نصب سیستم اعلام حریق مطابق با دستورالعمل و تمامی استانداردهای لازم بوده است یا خیر! این بررسی همچنین مشخص می کند که سیستم عملکرد صحیح دارد. پس از انجام بررسی های لازم مهندس باید یک دفترچه جامع را به صاحب ساختمان یا مدیر ارائه دهد و نوع آزمایشاتی را که انجام شده است در آن ذکر شده باشد.

 

 

انواع سیستم های اعلام حریق

به طور کلی سيستم هاي اعلام حريق به 2 نوع  سيستم اعلام حريق متعارف Conventional  و سيستم اعلام حريق آدرس  پذير Addressable  تقسیم می شود.

تفاوت سیستم اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر

هر دستگاهی که به سیستم اعلام حریق آدرس پذیر متصل است آدرس منحصر به فرد خود را دارد. با تشخیص آتش سوزی، آدرس دستگاه، در صفحه کنترل اصلی نشان داده می شود و به شما می گوید دقیقاً کدام دستگاه فعال شده است. با این کار می توانید مکان دقیق آتش سوزی را پیدا کرده و سریع خاموش کنید.

اما در یک سیستم اعلام حریق متعارف، هیچ راهی برای تعیین محل دقیق آتش سوزی وجود ندارد. با این حال، با سیم کشی ساختمان خود در مناطق مختلف بر اساس زون بندی، می توانید یک ایده کلی از محل آتش سوزی دریافت کنید. به عنوان مثال اگر دو طبقه دارید، می توانید طبقه اول را به عنوان منطقه (زون) 1 و طبقه دوم را به عنوان منطقه (زون) 2 سیم کشی کنید. بنابراین اگر آتش سوزی در زون 1 باشد، می دانید که آتش در طبقه اول رخ داده است.

انواع سیستم اعلام حریق

  • الف) سیستمهای اعلام حریق موضعی (خانگی)
  • ب) سیستمهای کشف و اعلام حریق خودکار متعارف (معمولی)
  • ج) سیستمهای کشف و اعلام حریق خودکار با قابلیت آدرس دهی

هر سیستم اعلام حریق از بخش های زیر تشکیل شده است:

  • مرکز کنترل اعلام حریق: که وظیفه کنترل ورودی ها و خروجی ها را بر عهده دارد.
  • تجهیزات ورودی: نظیر انواع دتکتورهای دود، حرارت، گاز، شعله، شستی اعلام حریق و…
  • انواع تجهیزات هشداردهنده: نظیر آژیر اعلام حریق، فلاشر و…
  • منبع تغذیه: که وظیفه تامین انرژی الکتریکی سیستم را در طول دوره فعالیتش بر عهده دارد.
  • تجهیزات جانبی دیگری نیز نظیر انواع ماژول های ورودی و ماژول های خروجی که برای ارتباط سیستم اعلان حریق با سایر سیستم ها و تجهیزات به کار می روند.

اجزا سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف شامل مواردزیر میباشد:
دتکتور ، کنترل پنل مرکزی ،اینترفیس ها یا مازولها ،شستی ، مونیتورینگ. آژیرهاو بیم دتکتورها

کنترل پنل اعلام حریق

کنترل پنل مرکزی اعلام حریق داده ها را از سنسور های اعلام حریق جمع آوری کرده و با توجه به تنظیمات سامانه مرکزی اعلام حریق نسبت به اعلام حریق سنسور ها با توجه به تنظیمات سامانه مرکزی اعلام حریق عکس العمل های لازم را نشان میدهد.

کنترل پنل اعلام حریق وظیفه پردازش مرکزی و پایش و کنترل سیستم را بر عهده دارد. کنترل پنل های سیستم های اعلان حریق را میتوان به طور کلی به 5 دستۀ زیر تقسیم کرد:

  • کنترل پنل اعلام حریق متعارف
  • کنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر: که میتواند از نوع معمولی و یا آنالوگ باشد.
  • کنترل پنل اهای اطفای حریق: برای کنترل سیستم های اطفای حریق مورد استفاده قرار می گیرد که سیستم آشکارسازی آن میتواند از نوع متعارف و یا آدرس پذیر باشد.
  • کنترل پنل اعلام حریق وایرلس (بیسیم)
  • کنترل پنل های ترکیبی: که می تواند ترکیبی از قابلیتهای کنترل پنل های فوق الذکر باشد.

 

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

در سیستم آدرس پذیر همان‌طور که از نامش پیداست، به هر یک از آشکارسازها یا دتکتورها و شاسی‌ها آدرس های نرم افزاری یا سخت افزای مشخص و منحصر به فردی اختصاص پیدا می‌کند. به همین دلیل هنگامی که حریق اتفاق می‌افتد پنل مرکزی به طور دقیق می‌تواند تشخیص دهد که حریق در کدام نقطه اتفاق افتاده است. همین شناسایی و تعیین دقیق محل وقوع حریق نقش تعیین ‌کننده‌ای در سرعت رسیدگی و کنترل آن دارد.سیستم های ادرس پذیر با توجه به قابلیت نرم افزاری و دسته بندی فرمانهای خروجی و ورودی سیستم می تواند به صورت گسترده در سطح انواع سازه ها با وسعت نامحدود پیاده سازی شده و حتی امکان پیاده سازی شبکه هایی از این سیستم در کنار هم و سازگاری چند مجموعه اعلام حریق تعریف نمود.

سیستم های کشف و اعلام حریق خودکار با قابلیت آدرس دهی:

این سیستمها از یک مرکز کنترل کننده و صفحه نشان دهنده، شستی ها، کاشف ها و وسایل هشدار دهنده حریق تشکیل شده اند. مرکز کنترل این سیستم از برق شهر تغذیه شده و به برق باتری هم مجهز است. این دستگاه ها معمولا از 1 تا 8 مدار ساخته میشوند. در این سیستم مدارها بصورت حلقوی هستند، یعنی دو رشته سیم از خروجی هر مدار خارج و پس از نصب کاشفها و شستیها بر روی آن مجددا وارد ورودی های مدار در دستگاه مرکزی می شوند و تشکیل یک حلقه (لوپ) را میدهند.

این سیستم های اعلام حریق قادر به تشخیص علائم ارسال شده از هریک از کاشف های حریق و شستی های اعلام حریق با قابلیت مشخص کردن محل دقیق کاشف ها و یا شستی هایی که علائم حریق را ارسال کرده اند، میباشند. امتیاز این سیستم ها نسبت به سیستمهای متعارف یا معمولی در دقت تشخیص علایم کاذب و نشان دادن مکان دقیق کاشف یا شستی است.

در این سیستم اعلام حریق آدرس پذیر  تمام المان های به کار گرفته شده از قبیل دکتور اعلام حریق آدرس پذیر  .آژیرهااعلام حریق آدرس پذیر .ماژولهای ورودی و خروجی اعلام حریق توسط یک کد یا آدرس منحصربه فرد بوده وکنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر  . محل مورد نظر را با همان کد یا آدرس شناسایی کرده وشرایط آن را همراه با اطلاعات توصیفی بر روی صفحه نمایشگر جهت استفاده و هدایت سریع مسئولین ایمنی یا ساکنین به نمایش میگذارد.علاوه برموارد فوق به دلیل برخوداری این سیستم ها آدرس پذیر از امکانات ویژه سطوح مختلف ایمنی را تامین مینماید بنا بر این لازم است در انتخاب برند متناسب با نوع و شرایط کاربری مطالعات لازم جهت آگاهی از امکانات و قابلیت ها آنها به عمل آید .

 

مراکز مجاز شارژ کپسول آتش نشانی شارژ کپسول آتش نشانی تهران تجهیزات اعلام حریق
شارژ خاموش کننده آتش نشانی مراکز شارژ کپسول آتش نشانی در تهران

سیستم های اعلام حریق متعارف

در سیستم اعلام حریق متعارف، اجزای مختلف شامل شاسی‌ها و دتکتورها همگی به طور موازی با يك جفت سيم و تجهیز مشخص کننده انتهای خط متصل مي‌شوند. در صورتی که وضعیت یکی از اجزا به حالت آلارم تغییر کند جریان در سیستم افزایش پیدا کرده و پنل مرکزی با توجه به این افزایش جریان تشخیص وضعیت آلارم  می دهد. در صورت بروز حریق نیز، علاوه بر روشن شدن چراغ های منطقه آتش سوزی، آژیرها – فلاشر های کنترل پنل مرکزی نیز به صدا رد امده و فرمان اعلام حریق توسط ارتباطات سخت افزاری و یا نرم افزاری به اشخاص و یا دستگاه های مورد نیاز صادر می شود.

سیستم های اعلام حریق متعارف

در سیستم اعلام حریق متعارف، اجزای مختلف شامل شاسی‌ها و دتکتورها همگی به طور موازی با يك جفت سيم و تجهیز مشخص کننده انتهای خط متصل مي‌شوند. در صورتی که وضعیت یکی از اجزا به حالت آلارم تغییر کند جریان در سیستم افزایش پیدا کرده و پنل مرکزی با توجه به این افزایش جریان تشخیص وضعیت آلارم  می دهد. در صورت بروز حریق نیز، علاوه بر روشن شدن چراغ های منطقه آتش سوزی، آژیرها – فلاشر های کنترل پنل مرکزی نیز به صدا رد امده و فرمان اعلام حریق توسط ارتباطات سخت افزاری و یا نرم افزاری به اشخاص و یا دستگاه های مورد نیاز صادر می شود.

در اغلب سيستم هاي متعارف، مدار هشدار دهنده دیداری و شنیداری (آژیر و چراغ چشمک زن)  از مدار کشف و تشخيص که مبناي تعيين مناطق هستند جداست. اما در گونه اي از سيستم هاي متعارف که به سيستم متعارف دو سيمه معروف است، مي توان آژيرها/چراغ چشمک زن ها (استروب ها) را نيز در مسير دتکتورها و شستي ها قرار داد که در اين صورت، صرفه جويي قابل توجهي در مقدار لوله گذاري و سيم/کابل کشي به عمل خواهد آمد .

دتکتورهایی که در سيستم متعارف به کار گرفته مي شوند داراي عملکردي رله گونه و داراي دو حالت عادي و هشدار هستند که حساسيت آن در کارخانه سازنده از پيش تنظيم شده است و نمي توان تغييري در آن به وجود آورد. در هر منطقه متعارف يا مدار انشعابي يک منطقه نبايد بيش از 40 آشکار ساز قرار گيرد (متناسب با جریان مصرفی هر دتکتور). که این موضوع بر اساس مشخصات شرکت های سازنده محصول می تواند تغییر کند.

بطور خلاصه سيستم اعلام حريق متعارف سيستمي است كه درآن اجزاي ميداني مانند دتكتورهاي دود، حرارت، دود و حرارت (ترکیبی) و شستي هاي اعلام حريق به صورت آنالوگ همگي به طور موازي به يك زوج سيم متصل مي‌شوند و در صورتي كه هر يك از اجزاي ميدان از حالت نرمال به حالت آلارم تغيير كند، سيگنال جريان افزايش يافته و كنترل پنل مركزي با توجه به اين تغيير جريان و افزايش آن نسبت به حالت نرمال (Stand-By) به حالت آلارم تغيير وضعيت خواهد داد .

سیستم های کشف و اعلام حریق خودکار متعارف (معمولی):

این سیستمها از یک مرکز کنترل کننده و صفحه نشان دهنده، شستی ها، کاشف ها و وسایل هشدار دهنده حریق تشکیل شده اند. مرکز کنترل این سیستم از برق شهر تغذیه شده و به برق باتری هم مجهز است.

این دستگاهها معمولا از 1 تا 32 مدار ساخته میشوند و هر مدار به وسیله دو رشته سیم که بر روی آنها تعدادی کاشف و شستی اعلام حریق نصب میشود یک منطقه را پوشش میدهد.

نوعی از دستگاه ها وتجهیزات خودکار اعلام حریق میباشد که سیگنال الکتریکی آنها از نوع آنالوگ(غیر دیجیتال )میباشد این سیستمها در دو روش طراحی و اجرا میشود.

  • ۱-سیستم اعلام حریق با قابلیت عملکرد آژیر یا زنگ مختص زون (زونها)
  • ۲- سیستم اعلام حریق با قابلیت عملکرد همزمانی کلیه زنگ ها یا آژیرها

در این نوع سیستم اعلام حریق بر حسب نیاز به چند منطقه (زون)تقسیم میشود هر منطقه توسط دورشته کابل سیم کشی میشود که تمام تجهیزان دتکتورها اعلام حریق و شستی ها اعلام حریق به صورت موازی سربندی میشود که محض شروع آتش در ساختمان آژیر اعلام حریق تمام منطقه ها به صدا در خواهد آمد .

اصول کشف و تشخيص حريق در سيستم هاي آدرس پذير مشابه سيستم هاي متعارف است، بجز اينکه در اينگونه از سيستم ها، هر يک از دتکتورها (دتکتورهای اتوماتيک) و يا شستی ها، داراي آدرس منحصر به فردي هستند که از طريق آن تابلوي کنترل مرکزی (پنل مرکزی اعلام حریق) قادر به شناسايي و تعيين محل دقیق  هر يک از آن ها است.

مدار کشف در اينگونه از سيستم ها به صورت حلقه ای (لوپ) است که از تابلوي کنترل مرکزي آغاز و به همان تابلو ختم مي شود و کليه تجهيزات کشف و اعلام در همين مدارهای حلقوي جاي مي گيرند.

هر لوپ مي تواند به تناسب تعداد تجهيزات و سطوح مورد حفاظت، يک يا چند منطقه (زون) را شامل شود و هر تابلوي کنترل مرکزي آدرس پذير نيز مي تواند يک يا چند حلقه را پشتيباني کند.

دتکتورهای سیستم آدرس پذیر

دتکتورهاي سيستم آدرس پذير داراي قسمتي سوييچ گونه هستند که اين سوييچ ها براي شناسايي آن ها توسط تابلوي کنترل مرکزي به کار مي روند.

به نظر مي رسد در سيستم آدرس پذير، منطقه بندي اهميت کمتري در مقايسه با Conventional دارد، زيرا شناسايي دتکتورها از طريق شناسه اختصاصي (آدرس) و لوپ آن ها امکان پذير است، اما گستردن حلقه (لوپ) تشخيص بر بستر مناطق مختلف، مي تواند به کشف محل وقوع، سرعت بيشتري دهد.

بنابراين در اين گونه سيستم ها نيز اگرچه مناطق در قالب مدار مطرح نيستند، اما با توجه به همان معيارهاي تعيين منطقه حريق، به صورت مجازي در نظر گرفته مي شوند.

حداکثر مساحت فضاهايي که توسط يک حلقه مي توانند حفاظت شوند، در صورت يکپارچه بودن فضا، ١0هزار متر مربع است و بر اين اساس، يک حلقه ٥ منطقه را پوشش مي دهد. در سيستم هاي آدرس پذير نيز همچون سيستم هاي متعارف بايد حداقل دو مدار آژير در نظر گرفته شود.

دتکتورهای آدرس پذير نيز مانند دتکتورهای متعارف داراي حساسيت از پيش تعيين شده کارخانه اي و عملکردي رله گونه هستند، با اين تفاوت که از مکانيزم خاصي براي آدرس دهي برخوردارند.

لازم به توضیح است که در دتکتورهای آدرس پذیر امکان تنظیم درجه حساسیت وجود دارد.

به طور معمول روند عملياتي شدن فرمان اعلام حریق با فعال شدن دتکتورها به صورت اتوماتيک (که در این مبحث به صورت خودکار ذکر شده است) و يا توسط شستی به صورت دستي آغاز مي شود.

دتکتورها به کمک ساختاري خاص و تحريک پذير، سيگنالي را براي تابلوي کنترل مرکزي ارسال مي کنند و تابلوي کنترل مرکزي پس از دريافت پيام ضمن تعيين محل وقوع حريق و دتکتور تحريک شده، اعلام کننده هاي شنیداری/دیداری را فعال مي کند.

اجزای سیستم اعلام حریق آتش نشانی

  1. کنترل پنل اعلام حریق (FACP): واحد کنترل اعلام حریق، مرکز فرماندهی سیستم اعلام حریق و یا قلب سیستم محسوب می شود و بر اطلاعات ورودی و خروجی و یک پارچگی سیستم نظارت دارد و آن ها را کنترل می کند.
  2. منبع تغذیه اصلی سیستم اعلام حریق: منبع تغذیه اصلی که با جریان متناوب برق شهری شروع به کار می کند معمولا 120 تا 240 ولتی است.
  3. منبع تغذیه ثانویه (پشتیبان) سیستم اعلام حریق: برای تامین برق مورد نیاز شامل باتری یا انواع منبع تغذیه اضطراری مثل ژنراتور می باشد. در مواقعی که منبع تغذیه اصلی دچار مشکل شود منبع تغذیه ثانویه وارد مدار می شود. باتری های کنترل پنل معمولا 2 عدد هستند که یا درون کنترل پنل اصلی سیستم اعلام حریق و یا بیرون از آن، در جعبه باتری قرار می گیرند.
  4. دستگاه های آغاز کننده سیستم اعلام حریق: ورودی های واحد کنترل محسوب می شوند. هر دو حالت اتوماتیک و یا دستی آن ها در بازار موجود است. به طور مثال دستگاه های آغاز کننده سیستم اعلام حریق شامل شستی اعلام حریق، دتکتور دودی اعلام حریق، دتکتور حرارتی، دتکتور گازی، دتکتور شعله و دتکتور ترکیبی می شوند. که هر کدام از آن ها نیز به انواع مختلف تقسیم بندی می شوند.
  5. دستگاه های اطلاع رسانی سیستم اعلام حریق: این دستگاه ها از انرژی منبع انرژی استفاده می کنند تا خبر حریق (اعلام حریق) را به افراد و ساکنین بدهند. دستگاه های اعلام حریق شامل لامپ چشمک زن، ریموت اندیکاتور (چراغ نور بارق)، آژیر های الکترومکانیکی و الکتریکی، زنگ و بلندگو یا ترکیبی از آن ها نیز می باشد.
  6. رابط های ایمنی ساختمان سیستم اعلام حریق: با تاثیر گذاری بر روی گزینه هایی مثل جریان هوا، نور، کنترل فرآیند موجب می شود سیستم اعلام حریق قسمت هایی از محیط را کنترل کند. مثل باز و بسته کردن درب های اضطراری و غیره.
  7. تکرار کننده سیستم اعلام حریق: پنل یا دستگاه تکرار کننده سیستم اعلام حریق کلیه عملیاتی که در سیستم اعلام حریق ایجاد می شود و روی دستگاه کنترل اصلی نمایش داده می شود را تکرار و محل آتش سوزی و یا خطوط معیوب را به طور دقیق مشخص می کند و امکان کنترل و بازرسی کل سیستم را فراهم می آورد. این دستگاه جهت مانیتورینگ و نمایش وضعیت پنل اصلی اعلام حریق در مکانی دیگر است که نشان دهنده وضعیت عادی، خطا ها و حریق های سیستم است. این دستگاه فقط کاربرد نظارتی دارد.

کاشف های حریق در انواع ذیل موجود میباشند:

  • کاشف های حرارتی
  • کاشف های دودی (ذرات)
  • کاشف های شعله ای
  • کاشف های گازیاب
  • کاشف های لیزر

دتکتورهای سیستم اعلام حریق موجود در بازار شامل موارد زیر است:

دتکتور دود نوری
دتکتور حرارتی ثابت و متغیر
دتکتور ترکیبی چند معیار (نوری و حرارتی)
دتکتور شعله (IR و UV) .دتکتور ضد انفجار
آشکارسازهای دود مشتق کننده (تشخیص دود خیلی زود)
دتکتور حرارتی خطیLHD (کابل تشخیص خطی )
شستی اعلام حریق

انواع تجهیزات اعلام حریق خرید تجهیزات اعلام حریق
تجهیزات اعلام حریق
اجزای سیستم اعلام حریق

دتکتورها اعلام حریق

دتکتورها اعلام حریق یا سنسور های اعلام حریق وظیفه تشخیص حریق را بر عهده دارند، این دتکتورها دارای انواع مختلفی هستند که به شرح زیر است .

  • دتکتور دودی : این نوع از کاشفها در مقابل دود حاصله از آتش سوزی ها یا کند سوزی های اولیه حساس بوده و واکنش نشان میدهد . دتکتوردودی به دو نوع یونیزه و نوری (اوپتیکال )تقسیم میشود کاشف دودی یونیزه به ذرات ریزبا قطر کمتر از یک میکرون دود حساس میباشد و کاشف های دودی نوری نیز به دو روش مستقیم و غیر مستقیم (با استفاده از پدیده تفرق نور )تولید میشود که نوع دومبه دلیل حساسیت و دقت بیشتر و اعلام آلارمهای کاذب کمتر امروزه بیشتر استفاده میشود .
  • دتکتور حرارتی : تشخیص این نوع دتکتور وقتی در محیتهایی که نمیتوان از دتکتور دودی استفاده کرد مانند آشپزخانه ها .پارکینگها .درموتورخانه ها نیاز سنس حرارت میباشد چون دود در این محیط هست و باعث آلارمهای کاذب میشود از دتکتور حرارتی استفاده میشود که دو نوع عمومی ثابت و متغیر مورد استفاده میگردد .
  • دتکتور ترکیبی :دتکتور ترکیبی نوعی از دتکتور هست که هم تشخیص حرارت و هم تشخیص دود را میدهد و در مکانهایی که نیاز به تشخیص این دو عامل آتش باشد استفاده میشود
  • شستی اعلام حریق: شستی اعلام حریق با قابلیت عملکرد در زمانی کوتاه در راهروها و درب های خروجی قسمتهای خروجی و محل اجتماعات نصب شود که فشار دادن قسمت شیشه ای مخصوص سیگنالی به کنترل پنل سیستم اعلام حریق منتقل میکند و کنترل پنل اعلام خطر میکند .
  • دتکتورهای گازی :این دتکتورها با استفاده از سنسورهای التروشیمیای و درنوع قدیمی از نوع فلز گداخته میزان گاز انشار شده در محیط را تشخیص میدهد و در صورت تجاوز از حد استانه جهت انجام فرآیند بعدی اعلام خطر را به کنترل پنل سیستم اعلام حریق منتقل میکند .
  • اینترفیسها :در سیستم اعلام حریق در هر دو گونه آدرس پذیرو متعارف میتوان از تجهیزات جانبی به نام اینترفیس یا ماژول به منظور ایجاد ارتباط و هدایت سیستم های جنبی در یک تصرف مانند آسانسور پمپ های آتش نشانی . فن های فشار مثبت .اگزاست فنها و سایر تجهیزاتی که لازم است از سیستم اعلام حریق فرمان گرفته یا فرمان بدهند استفاده میشوند این قطعه میتواند در سیستم متعارف در زون و در سیستم آدرس پذیر در لوئ نصب شود و بر اساس نوع آن و نحوه ارتباط با تجهیزات جانبی عمل قطع یا وصل را انجام دهند .
  • آژیرهای اعلام حریق : آژیرها در سیستم اعلام حریق وظیفه دریافت سیگنال را از کنترل پنل سیستم اعلام حریق درافت نموده واعلام خطر را به صورت صوتی اعلام نماید حدقل صدای تولید شده توسط آژیرهای اعلام حریق در محیطهای معمولی ۱۲۰ و در اتاق خوابها باید ۷۵ دسیبل باشد تن صدای آژیرهای سیستم اعلام حریق باید متمایز از صدای دیگر وسایل هشداری باشد .

مراحل بازرسی سیستم اعلام حریق :

  • سیستم اعلام بررسی می گردد تا اطمینان حاصل شود که کلیه استانداردهای سرویس و شرایط رعایت شده اند
  • شناسایی شرایط خسارت آور بالقوه که ممکن است عملکرد قطعات مکانیکی / الکتریکی را تحت تاثیر قرار دهد
  • بررسی هر گونه تغییر و یا اصلاحات در سیستم اعلام حریق و تغییر در کارکرد از آخرین بازدید انجام شده
  • بررسی وضعیت عمومی و آزمایش عملکرد پانل های اعلام حریق اصلی و از راه دور
  • بررسی و آزمایش ردیاب دود و گرما
  • بررسی و آزمایش تمامی نواحی آن ساختمان
  • بررسی و اندازه گیری تمامی باطری ها
  • بررسی تمامی تقویت کننده های خروجی و آزمایش فعال سازی آن ها
  • بررسی و تست تمام کلیدهای جریان و زنگ هشدار پایین بودن سطح فشار
  • بررسی کنید که در صورت لزوم ، تمام سیگنال ها توسط ایستگاه مرکزی یا شرکت نظارت دریافت می شود
  • مطابق دستورالعمل های ذکر شده بر روی دستگاه ، ردیاب ها را تمیز کنید
  • مدار ردیاب های گرمای غیر قابل ترمیم را از طریق شبیه سازی عملکرد الکتریکی در اتصال سیم کشی آزمایش کنید
  • تست عملکردی را در تمام دستگاه های قابل تنظیم گرما انجام دهید
  • تمام سوپاپ ها و سوئیچ های کنترل نظارت شده را بازرسی و امتحان کنید
  • دستگاه های مورد نیاز را برچسب گذاری کرده و کلیه نگهداری سوابق لازم را انجام دهید.
  • گزارش کاملی از بازرسی تهیه می گردد.
سیستم اعلام حریق چیست
تجهیزات و اجرای اعلام حریق
نحوه انتخاب سیستم اعلام حریق چگونه است؟

برای تعیین مناسب ترین سیستم اعلام حریق، پس از بررسی محیط و تعداد آشکارسازهای مورد نیاز را مشخص کنید و سیستمی را انتخاب کنید که با سیستم امنیتی فعلی شما سازگار باشد. برای انتخاب این دو سیستم (اعلام حریق، اطفا حریق) باید به مشخصات ساختمان، تعداد طبقات، بودجه، نوع استفاده، هدف، تعداد ساکنین و اهمیت آن توجه کرد.

 

عملکرد سیستم اعلام حریق چگونه است ؟

سیستم اعلام حریق یک سیستم فعال در برابر آتش سوزی است که تمام ماژول های اعلام حریق در داخل ساختمان را کنترل می کند. این سیستم شامل دستگاه های زنگ هشدار دهنده ( ردیاب دود و حسگرهای حرارتی ) ، لوازم هشدار دهنده ( آژیر و یا لوازمی که صداهای بلند تولید می کنند ) ، واحدهای کنترل آتش ( سیستم آب پاش و یا سیستم اطفا حریق ) ، منبع تغذیه و سیم کشی می باشد. اکنون ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که عملکرد سیستم اعلام حریق چگونه است ‌؟! سیستم اعلام حریق می تواند به طور خودکار توسط ردیاب های دود ، حرارتی یا دستی تنظیم شود. این سنسورها قرار است سطح خاصی از گرما یا دود را که می تواند نشانه آتش باشد ، تشخیص دهند.

اکثر مواقع زنگ یا آژیر برای افرادی که مشکل شنوایی دارند ، مجهز به چراغ های چشمک زن بوده تا ساکنین ساختمان متوجه وقوع آتش سوزی شوند. به منظور درک واقعی نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق ، باید بیشتر با اجزای سیستم آشنا شوید. در سیستم اعلام حریق همیشه یک ردیاب دود جهت تشخیص دود یا آتش وجود دارد. به طور کلی دو نوع ردیاب دود موجود است : ردیاب های نوری و یونیزاسیون. ردیاب های دود نوری از طریق سنسورهای نور ( چراغ مادون قرمز ) دود را تشخیص می دهند. هنگامی که ذرات دود از داخل مسیر ردیاب های نوری عبور می کنند ، نور پراکنده شده و زنگ هشدار به صدا در می آید. در ردیاب های یونیزاسیون اگر ذرات دود وارد محفظه ردیاب شود ، یونیزاسیون هوای داخل محفظه را کاهش داده و آژیر به صدا در می آید.

هدف اصلی سیستم اعلام حریق این است که آتش سوزی را به سرعت شناسایی کرده و از محل کنترل و نظارت مرکزی به سرعت به ساکنان ساختمان و سرویس های اضطراری اطلاع دهد. این سیستم ها همچنین با شناسایی محل و منشأ هشدارها ، مشکلات مربوط به اتصالات و سیم کشی را که ممکن است از عملکرد صحیح سیستم جلوگیری کند ، کنترل می کنند. اساسا سیستم های تشخیص حریق چهار عملکرد اصلی دارند :

  1. ردیابی
  2. هشدار دادن
  3. نظارت
  4. کنترل

سیستم های اعلام حریق بسیار پیشرفته به منظور انجام این چهار عملکرد از شبکه ای از وسایل و دستگاه ها و پانل های کنترل استفاده می کنند.

تفاوت بین سیستم اطفا حریق قابل شارژ و غیرقابل شارژ

کپسول های قابل شارژ به گونه ای طراحی شده اند تا دوباره مورد استفاده قرار گیرند. توجه داشته باشید که هنگام استفاده از کپسول آتش نشانی قابل شارژ ، قبل از شروع به کار مجددا باید آن را دوباره شارژ کرد. کپسول های آتش نشانی غیر قابل شارژ اغلب ارزان ترند ، اما به گونه ای ساخته شده اند که فقط یک بار قابل استفاده هستند. حتی اگر فقط تا حدی تخلیه شود ، باید یک کپسول آتش نشانی غیر قابل شارژ را بعد از استفاده تعویض کرد.

خرید تجهیزات آتش نشانی اعلام و اطفا حریق
خرید تجهیزات آتش نشانی

طراحی، تجهیز، نصب و راه‌اندازی تعمیرات و نگهداری انواع سیستم های اعلام حریق اتوماتیک

فروش انواع سیستم اعلام حریق هوشمند خانگی و صنعتی

لطفا جهت استعلام قیمت دستگاه اعلام حریق، دریافت مشخصات تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *