کپسول آتشنشانی نوعی دستگاه برای خاموش نمودن آتش است . این دستگاه جزء خاموش کنندههای آتش قابل حمل دستی بوده و با توجه به نوع آتش ترکیبات مختلف مانند آب، پودر و گاز، گاز دی اکسید کربن را با فشار بر روی آتش میافکند.
کپسولهای آتش نشانی استوانههای فلزی محکمی هستند که با آب یا یک نوع ماده خفه کننده ماننددی اکسید کربنپر شدهاند و وقتی اهرمی را که بالای این استوانهاست فشار دهید، ماده با فشار زیادی از کپسول خارج میشود . در این کپسولها یک لوله، مخزن تحت فشار کپسول را به قسمت بالای کپسول متصل و یک شیر فنری نیز ارتباط میان لوله را با دهانه خروجی مسدود کردهاست. در بالای سیلندر، سیلندر کوچک دیگری وجود دارد که با گاز فشردهای مانند دی اکسید کربن پر شدهاست و یک شیر جلوی انتشار دی اکسید کربن را میگیرد.
برای استفاده از کپسول آتش نشانی باید ضامن کپسول را کشیده و اهرم آن را فشار داد. این اهرم یک میله را فشار میدهد تا شیر فنری را به پایین فشار دهد و مسیر خروجی را باز کند. گاز فشرده شده بر اثر فشار رها میشود و با نیروی قابل ملاحظهای از مخزن به دهانه خروجی منتقل شده، خارج .
باید آن را مستقیماً روی سوخت هدف گیری و روی تمامی سوخت پخش کرد. کپسول را با اندازههای مختلف و گازهای مختلف میسازند
کپسول های آتش نشانی( خاموش کننده ها ) به 5 دسته تقسیم می شوند:
1) کپسول آتش نشانی آب
2) کپسول آتش نشانی مواد شیمیائی و مرطوب
3 ) کپسول شیمیائی کف
4 )کپسول آتش نشانی پودر و گاز
5) کپسول آتش نشانی Co2 – دی اکسید کربن
این کپسول های آتش نشانی بر اساس محیط و نوع آتش سوزی باید مورد استفاده قرار بگیرند ( بطور مثال : نمی توان کپسول آب و گاز را برای خاموش کردن وسایل برقی استفاده کرد و یا کپسول پودر و گاز را برای آتش سوزی داخل منزل )
زمان مناسب و روش مناسب برای شارژ کپسول آتشنشانی
کسانی که در محل کار و یا زندگی خود با کپسول آتش نشانی سر و کار دارند باید این موضوع را بدانند که به محض اینکه از کپسول آتش نشانی خود استفاده کردید. باید کپسول آتش نشانی را شارژ نمایید در واقع شارژ کپسول آتش نشانی بلافاصله بعد از استفاده از آن باعث می شود اگر بعد از ان بلافاصله به کپسول اتش نشانی احتیاج داشتید بتوانید از آن استفاده کنید.
کپسول های آتش نشانی به وسیله حروف الفبا بر اساس مدلشون به دسته های مختلفی تبدیل می شوند که می توانید با کنترل دسته آن که می تواند A , یا غیره باشد روند شارژ آن را بدانید که البته کپسول های آتش نشانی برای این موضوع یک جدول دارند که می توانید با بررسی جدول نوع کپسول آتش نشانی را تشخیص بدهید.
طریقه شارژ کپسول آتش نشانی ؟
برای شارژ کپسول آتش نشانی خود لازم است ابتدا بدانید کسپول آتش نشانی شما ازچه مدل است و بعد از آن مواد باقی مانده داخل کپسول خود را خالی کنید و با ماده ای که کپسول حاوی آن بوده دوباره آن را پر کنید برای این کار نیاز به یک سری ابزارها دارید مثل پمپ باد و غیره که هزینه آن برای شارژ چند عدد کپسول آتش نشانی در ساختمان بسیار بالاست پیشنهاد ما این است که موضوع را به افراد حرفه ای مثل ما بسپارید شرکت تجهیزات و خدمات حفاظت از حریق ماهان گستر همگام در کمترین زمان شارژ کپسول های آتش نشانی شما را به بهترین شکل انجام می دهد.
شارژ کپسول آتشنشانی را چه زمانی انجام دهیم؟ زمان شارژ کپسول آتش نشانی به چه صورت است؟ قیمت شارژ کپسول آتش نشانی چقدر است؟
1- بلافاصله بعد از اینکه از کپسول های اتش نشانی خود استفاده کردید آنها را شارژ کنید احتیاط شرط عقل است.
2- بهتر است در فواصل منظم کپسول های آتش نشانی را کنترل کنید که دقیقا مدت زمان های مشخص هستند و در صورت نیاز آنها را تخلیه و پر نمایید یا در صورت نیاز اگر ایراد فنی یا مکانیکی برای آنها ایجاد شده آنها را برطرف نمایید.
3- در مورد شارژ کپسولهای آتش نشانی بهتر است به دفترچه راهنمای همراه کپسول و پیشنهاداتی که کارخانه سازنده داده است هم توجه کنید.
4- قیمت شارژ کپسول آتش نشانی با توجه به نوع کپسول آتش نشانی و وزن کپسول خاموش کننده تعیین می شود.
هر بار که می خواهید شارژ کپسول آتشنشانی را انجام دهید بهتر است کاملا آن را تخلیه کنید تمیز کنید و بعد آن را شارژ نمایید به این روش در واقع شما همیشه کپسولهایی آماده دارید که می توانید از آنها استفاده کنید. بنابراین زمان تعویض کپسول آتش نشانی بعد از استفاده یا به صورت سالانه می باشد. البته کپسول های بیوورسال از این امر مستثنی است و در صورت عدم استفاده می تواند هر 5 سال یکبار شارز شود.
زمان شارژ کپسول خاموش کننده
همانطور که بیان شد زمان شارژ کپسول آتش نشانی در ابتدا بر اساس نوع کپسول آتش نشانی تعیین می شود و از طرفی هم در صورت استفاده از کپسول آتش نشانی میبایست بلافاصله آن را شارژ نمایید. در غیر اینصورت شا بهترین زمان برای شارژ کپسول آتش نشانی به صورت سالانه است که البته کپسول های بیوورسال را می توانید هر 5 سال یکبار نیز شارژ نمایید. بتا توجه به اینکه بیشتر کپسول های آتش نانش موجود در منازل و آپارتمان ها دارای رنگ قرمز رنگ می باشند بنابراین زمان مناسب و روش مناسب برای شارژ کپسول آتش نشانی به صورت سالانه می باشد. بهترین روش برای شارژ هم مراجعه به مراکز مجاز شارژ کپسول آتش نشانی می باشد. تا با استفاده از بروزترین و بهترین تجهیزات در ابتدا به صورت کامل کپسول را مورد بررسی قرار دهند و سپس اقدام به شارژ نمایند.
بازرسی و شارژ کپسول های اطفای حریق چند وقت یکبار انجام می شود؟
نگهداری و بازرسی کپسول های آتش نشانی از اهمیت بالای برخوردار است. هر مدت یکبار باید وسایل و تجهیزات را بازرسی نموده و در صورت نیاز به شارژ اقدام به شارژ کردن کپسول آتش نشانی نمایید. اما مسئله این است بازرسی و شارژ کپسول های اطفای حریق چند وقت یکبار انجام می شود؟ آیا هر ماه لازم است وسایل و تجهیزات را بازرسی و شارژ نماییم؟
بازرسی ماهانه
شما باید بتوانید کلیه سیستم ها و تجهیزات آتش نشانی را موجود در محیط کار خود را به صورت ماهانه بازرسی نمایید . در بازرسی های ماهانه لازم است. برای دستگاه هایی که مانومتر دارند می بایست به عقربه توجه کنید و برای نوع پودری نیز سروته کردن کپسول جهت جلوگیری از کلوخه شدن اجباری می باشد .وضعیت بدنه، بررسی محل نصب به دیوار، و اجزای دستگاه شیر اهرم و و سرلوله و شیلنگ برای جلوگیری از عدم لانه گزینی حشرات می بایست حتما مورد بررسی قرار گیرد.
بازرسی 6 ماهه
در این بازرسی برخی از کپسول های آتش نشانی به صورت تصادفی انتخاب شده و در یک حریق آزمایشی مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که 10% از وزن یک کپسول کاسته شده باشد باید مجددا آن را شارژ نمایید.
بازرسی و آزمون سالیانه
تمام کپسول های آتش نشانی به غیر از کپسول های CO2 می بایست سالانه شارژ شوند. کپسول های CO2 می بایست هر دو سال یکبار شارژ شوند و هر دو سال نیز تحت آزمایش هیدرواستاتیکی قرار گیرد. جهت استفاده کارآمد می باست قبل از استفاده چندین بار سر و ته شود.
زمان شارژ کپسول آتش نشانی co2
زمان شارژ کپسول آتش نشانی co2 چگونه است؟ برخلاف سایر کپسول های آتش نشانی که می بایست سالانه شارژ شوند. کپسول های CO2 را می توان هر دو سال یکبار شارژ نمود. اما اگر از کپسول آتش نشانی استفاده نموده اید قضیه متفاوت خواهد بود زیرا بعد از استفاده صرف نظر نوع کپسول آن را مجددا شارژ نمایید.
استاندارد شارژ کپسول آتش نشانی
یکی از مشکلاتی که امروزه خنگام آتش سوزی اتفاق می افتد ناکار آمد بودن دستگاه های خاموش کننده حاضر در محل می باشد. زیرا کپسول های آتش نشانی به درستی نگهداری نمی شوند. اگر شما به مقدار کمی نیز از کپسول آتش نشانی استفاده کرده اید مجدد آن را باید شارژ نمایید تا هنگام نیاز از کارائی بالایی برخوردار باشد. بنابراین اگر کپسول های آتش نشانی به موقع شارژ نشوند هنگام استفاده مجدد مواد درون سیلندر با فشار کمی به بیرون هدایت می شود و نمی تواند آتش را مهار یا خاموش نماید.
در این مقاله سعی شده علاوه بر اشاره به نکات لازم جهت شارژ و بازرسی های کپسول های آتش نشانی، استاندارد شارژ کپسول آتش نشانی به صورت کامل شرح داده شود.
تاریخ مصرف کپسول آتش نشانی
تاریخ مصرف کپسول آتش نشانی در همه انواع کپسول ها یکسان نیست.علاوه بر آن گاهی اوقات شما نمی دانید که کپسول را کی خریداری کرده اید.پس بهتر است با روش های شناسایی مشکل در کپسول آتش نشانی آشنا شوید. روش های متعددی برای این کار وجود دارد که بهترین آنها توجه به عقربه فشارسنج است.هم چنین تست ظاهر فیزیکی بسیار با اهمیت است. نباید روی بدنه کپسول ترک یا شکستگی وجود داشته باشد. ولی دقیق ترین و مطمئن ترین روش زمانی که از تاریخ مصرف کپسول آتش نشانی خود مطمئن نیستید، شارژ مجدد کپسول آتش نشانی است.
از کجا کپسول آتشنشانی بخریم؟
آتش شوخی بردار نیست بنابراین در انتخاب مراکزی که اقدام به تعویض و یا شارژ و فروش کپسولهای آتشنشانی میکنند باید هوشمند بود. تامین کنندههای بسیاری اقدام به فروش و یا شارژ کپسول آتشنشانی میکنند اما نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که باید از مراکزی اقدام به خرید و یا تعویض کپسول آتشنشانی کرد که دارای مجوزهای لازم از سازمان آتشنشانی و مراکز مورد تایید دیگر باشند. در استادکار با بررسی دقیقی که در بین سرویس دهندههای مختلفی که در این زمینه فعالیت میکنند، بهترین و معتبرترین مرکز خرید و فروش و شارژ کپسول آتشنشانی را گزینش کردهایم که شما میتوانید با خیال راحت برای شارژ کپسولهای آتشنشانی و یا خرید و تعویض آنها اقدام کنید.
چگونه از کپسول آتشنشانی استفاده کنیم؟
مهمترین نکتهای که در هنگام استفاده از کپسول آتشنشانی باید در نظر داشت این است که پس از کشیدن ضامن آن، نحوه قرارگیری و استقلال خود را به گونهای تنظیم کنیم که با فشار دادن اهرم و یا ضامن کپسول آتشنشانی به عقب پرتاب نشویم. از طرف دیگر باید در موقعیتی قرار بگیریم که آتش روبهروی ما باشند و در پشت سر ما آتش وجود نداشته باشد. با فشار دادن ضامن کپسول آتشنشانی باید سر شلنگ آن را در دل آتش و یا در واقع در محل قرار گرفتن مواد اشتعالزا هدف بگیریم. و این که تلاش کنیم تا آتش شعلهور که در بالای مواد اشتعالزا شعله ور است را خاموش کنیم، اقدام اشتباهی است. این مهمترین نکته برای خاموش کردن هر نوع آتش سوزی است.
کپسول آتشنشانی در کجاها ضروری است؟
با توجه به پاراگرافهای بالا که در مورد انواع و اقسام مواد اشتغالزای جامد گرفته تا مایع و گاز و همینطور لوازم الکتریکی و الکترونیکی توضیح دادیم باید بدانید که هر مکانی که اینگونه مواد در آن نگهداری میشوند و یا وسایلی دارای مواد قابل اشتعال E موجود است، وجود کپسول آتشنشانی مناسب آنها نیز الزامی است. اهمیت وجود کپسولهای آتشنشانی مناسب زمانی مشخص میشود که در صورت فقدان آنها آتش مهیب ایجاد شده و خسارات جبران ناپذیری را ایجاد کند. از مهمترین جاهای که باید از کپسول آتشنشانی استفاده کرد میتوان به همهی مکانهای عمومی، رستورانها هتلها وسایل نقلیه و مراکز عمومی و فروشگاهی منازل خودرو تاسیسات و مناطق دیگر اشاره کرد. همچنین در مراکزی که جریانهای الکترونیکی با فشار بالا و یا تابلوهای برق قرار دارد نیز باید کپسولهای آتشنشانی مناسبی موجود باشد.
کپسول آتشنشانی چگونه شارژ میشود؟
نکته مهمی که درباره کپسول آتشنشانی استفاده شده وجود دارد این است که باید بلافاصله آن را برای استفاده مجدد شارژ کرد. این کار توسط مراکز معتبر تحت پوشش سازمان آتشنشانی انجام میشود. اقدامات اصلی که آنها برای شارژ مجدد کپسول آتشنشانی انجام میدهند در مرحله اول تخلیه کامل کپسول آتشنشانی و در مرحله بعدی تمیز کردن و چک کردن سلامت کپسول آتشنشانی و در مرحله نهایی مناسب با رنگ کپسول آتشنشانی و بر اساس فشار قابل تحمل کپسول آتشنشانی، مواد اطفاء حریق مناسبی درون کپسول میریزند. این اقدامات در حالی که یک فرایند روتین و قابل اجرا برای همه به شمار میرود اما نیازمند دانش و مهارت کافی و مورد نیاز است.
از کجا مطمئن باشم که کپسول خریداری شده ایمن است؟
کپسولهای آتشنشانی دارای دو سیلندر اصلی هستند ، یکی در داخل مخزن کپسول و یکی در روی کپسول و قبل از اهرم و ضامن آن. همچنین کپسولهای آتشنشانی دارای یک مانومتر برای سنجش میزان فشار کپسول و مقدار مواد داخل آن و شیلنگ اتصال برای پاشش مواد درون آن هستند. شاید مهمترین بخشهای یک کپسول آتشنشانی را این اجزا تشکیل دهند که در هنگام خرید باید از صحت عملکرد آنها اطمینان حاصل کرد. اما در مرحله بعدی صحت و سلامت خود کپسول آتشنشانی نیز مطرح است و همینطور ضامن کپسول آتشنشانی. جدای همه این موارد که باید در هنگام خرید مورد ارزیابی قرار گیرند باید کپسولهای آتشنشانی از مراکز معتبر و دارای مجوزهای لازم از مراکز مربوطه خریداری شوند، چرا که این مراکز موظف به ارایه کپسولهای سالم، ایمن و مناسب به مشتریان هستند.
علایم کپسول آتشنشانی به چه معناست؟
بر روی کپسولهای آتشنشانی علایم و نشانههایی درج شده است که در بعضی از کپسولها بدون ذکر هر گونه نوشته و در بعضی دیگر با ذکر توضیحاتی در مورد آن علایم داده میشود. اما مهمترین مواردی که بر روی آنها نوشته میشود توضیحات درباره علایم و قابلیت اطفاء حریق آنها است. بدین معنا که علایمی همچون آتش گرفتن چوب، آتش گرفتن روغن درون ماهیتابه، آتش گرفتن مایعات قابل اشتعال و یا آتش گرفتن لوازم الکتریکی بر روی آنها مشخص شده است. همچنین تصاویر دیگری نیز بر روی کپسولهای آتشنشانی وجود دارد که در واقع نوع کاربرد آنها را بیان میکند، به عنوان مثال نشان میدهد که درون کپسولها از ماده اطفاء حریق فوم استفاده شده و در زیر آن نوشته شده است که این ماده برای خاموش کردن تمامی ولتاژها ناایمن است و مورد استفاده قرار نمیگیرد، اما برای خاموش کردن کلیه مایعات آتشزا مناسب و مورد استفاده است. همینطور متریالهای دیگری همچون آب CO2 ، پودر خشک آب و گاز و مایعات تبخیر شونده نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است.
رنگ کپسول آتشنشانی چه معنایی دارد؟
عمده کپسولهای آتشنشانی در ۵ رنگ قرمز، آبی، سبز و مشکی یا طوسی عرضه میشوند. در کپسولهای به رنگ قرمز معمولاً از مواد آب و یا پودر آب استفاده شده و همینطور کپسولهای به رنگ کرم از فرم پر شدهاند HKN. همچنین کپسولهای به رنگ آبی از خاموش کنندههای تمام پودری پر شدهاند. و کپسولهایی که به رنگ سبز هستند از خاموش کنندههای دارای هالن یا هالن کربنها پر میشوند. در انتها هم کپسولهای به رنگ سیاه و یا طوسی تیره هم کپسولهای دیاکسید کربن هستند. همچنین باید هوشیار باشیم رنگ برخی از کپسولهای آتشنشانی نشان دهندهی مواد داخل آنها نیست، به عنوان مثال همه کپسولهای قرمز رنگ تشکیل شده از پودر آب و یا تمام ناب نیستند بلکه جنس فلز آنها ممکن است به رنگ قرمز باشد. باید بدانید که در برخی از حالات بر چسبهای رنگی نیز بر روی آنها چسبانده میشود که رنگ اصلی کپسولهای آتشنشانی را بیان میکند. پس خوب است که در هنگام خرید به این نکات نیز توجه داشته باشید و یا از مشاور خبری در این زمینه مشورت بگیرید.
آیا کپسول آتشنشانی تاریخ انقضا دارد؟
بله. کپسولهای آتشنشانی نیز دارای تاریخ انقضا هستند. برخی از مواد داخل کپسولهای آتشنشانی یک طول عمر مشخص دارند و باید پس از رسیدن به تاریخ انقضای آنها، تخلیه شده و شارژ مجدد شوند. اما مدت زمان دقیق آنها توسط کارشناسان این خدمات اندازهگیری میشود. در برخی از کپسولهای آتشنشانی این مقدار میتواند تا چند سال نیز برسد و در برخی دیگری از کپسولهای آتشنشانی ممکن است در کمتر از یک سال انقضای آنها بگذرد. توجه به این مسئله یک مبحث مهم ایمنی ساختمان، خودرو و یا محلهای مورد نظر شماست.
از چه شرکت هایی میتوان کپسول آتشنشانی خرید؟
مهمترین نکتهای که در این زمینه باید بدانید این است که شرکتهایی که شما از آنها کپسول آتشنشانی خریداری میکنید و یا اقدام به شارژ کپسول آتشنشانی میکنید ضمن داشتن مجوزهای لازم از سازمان آتشنشانی، اطلاعات کافی جهت شناختن استانداردهای کپسولهای آتشنشانی و مواد اطفای حریق را دارا باشند. با توجه به این نکات شما میتوانید با خیال راحت از این خدمات در شرکت ماهان گستر همگام استفاده کنید چرا که تمامی سرویس دهندگان خدمات در این مجموعه راستیآزمایی شده و مورد مطالعه و ارزیابیهای دقیق، تئوریک، عملکردی، کاربردی و اجرایی قرار گرفتهاند.