امروز با پیشرفت و توسعه صنعت ساختمانی دریافتیم که با استفاده بهینه از امکانات و فناوری های موجود می توان فضاها و ساختمان ها را در برابر خطراتی مانند آتش سوزی و سرقت مقاوم ساخت از آمارهای موجود و خسارات مالی و جانی ناشی از آتش سوزی می توان دریافت که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است بنابراین استفاده از سیستم های تشخیص و تجهیزات اعلام حریق نقش مهمی در پیشگیری از آتش سوزی و حفظ جان و مال مردم دارد.
تجهیزات اعلام حریق چندین قرن است که در دنیا مورد استفاده قرار گرفته و توانسته تا به امروز موقعیت خوبی را در صنعت ساختمان و فناوری های مربوطه به خود اختصاص دهد که در حال حاضر اطلاع به موقع از محل حریق و اطلاع رسانی سریع در هنگام آتش سوزی، کاهش شناسایی و زمان دسترسی به محل آتش سوزی، تخلیه سریع و به موقع ساکنان، اطفای حریق و امکانات مربوطه می تواند از جمله مزایای استفاده از تجهیزات اعلام حریق باشد.
⇚ حتما بخوانید: شارژ کپسول آتش نشانی
سیستم اعلام حریق چیست؟
سیستم اعلام حریق یا تجهیزات اعلام حریق دسته ای از ابزارهای الکترونیکی در آتش نشانی هستند که برای تشخیص حریق و محل یا منطقه آتش سوزی در مکان های مختلف استفاده می شود.
سیستم یا تجهیزات اعلام حریق با وجود آتش، دود، گرما فعال شده و در صورت لزوم چراغ خطر چشمک زن را فعال می کنند به این ترتیب به ساکنان محل هشدار می دهد که مقدمات عملیات اطفای حریق و تخلیه ساکنان در شرایط بحرانی صورت می گیرد که همزمان سناریوهای نظارتی نیز اجرا می شود.
انواع تجهیزات اعلام حریق
انواع تجهیزات اعلام حریق به دو دسته اتوماتیک و دستی تقسیم می شود:
روش اعلام حریق اتوماتیک (خودکار): مجموعه ای از تجهیزات اعلام حریق هستند که دارای سیستم قدرتمند حسگر می باشند و در برابر علائم آتش سوزی حساس هستند و در صورت شناسایی آتش به طور خودکار فعال می شوند سیستم اعلام حریق اتوماتیک شامل دو سیستم محلی و مرکزی می باشد.
- سیستم اعلام حریق اتوماتیک محلی (تک): به این معنی است که دزدگیر روی دتکتورها نصب می شود و همینطور ردیاب های محلی باید حداقل 5 سال طول عمر و باتری مناسبی برای استفاده داشته باشند.
- سیستم اعلام حریق اتوماتیک مرکزی: دارای پنل مرکزی است و دتکتورها سیگنال را به تابلو و تابلو را به آژیر می فرستند.
روش اعلام حریق دستی: سیستم های اعلام حریق مجموعه ای از تجهیزات اعلام حریق هستند که فاقد آشکارساز خودکارند یعنی زنگ هشدار آن ها فقط با دست فعال می شود در واقع سیستم اعلام حریق دستی بدون اپراتور کار نمی کند.
انواع سیستم اعلام حریق اتومات (خودکار) مرکزی
سیستم اعلام حریق معمولی: زمانی که به سیستم های اعلام حریق اشاره می کنید، احتمالا اصطلاح سیستم اعلام حریق معمولی یا خودکار را شنیده اید یک سیستم حریق در واقع یک اعلام حریق است که یک منطقه آشکارساز فعال یا نقطه تماس دستی را توسط یک LED شناسایی می کند این با پیام متنی که روی صفحه LCD در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر ظاهر می شود متفاوت است در واقع در یک سیستم اعلام حریق معمولی محدوده حریق مشخص می شود.
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر: یک سیستم اعلام حریق آدرس پذیر شامل گروهی از آشکارسازها و کپسول های آتش نشانی متصل به یک صفحه کنترل مرکزی است در سیستم های قابل مسیریابی، هر دستگاه دارای یک آدرس یا مکان است که اجازه می دهد تا به سرعت آتش را شناسایی کند به عبارت دیگر، در یک سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، به طور دقیق تشخیص می دهد که کدام دستگاه دچار حادثه شده است که به این نوع سیستم، تجهیزات اعلام حریق هوشمند نیز گفته می شود.
سیستم اعلام حریق بی سیم: اکثر سیستم های اعلام حریق که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند بی سیم هستند و ارتباط کنترلی بین پانل های حریق ندارند یعنی آنها از آخرین فناوری هوشمند استفاده می کنند و می توانند با برنامه های مختلف در خانه هوشمند ادغام شوند در سیستمهای اعلام حریق بیسیم، سیگنال توسط فرکانس رادیویی از آشکارسازها به صفحه کنترل منتقل میشود همچنین سیستم اعلام حریق بی سیم در مکان هایی استفاده می شود که امکان استفاده و یا تعویض سیم وجود ندارد و دسترسی به تمام نقاط آن امکان پذیر نیست.
عملکرد سیستم اعلام حریق
همانطور که در متن بالا اشاره شد سیستم اعلام حریق به دو دسته اتوماتیک و دستی تقسیم می شود که نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق دستی با نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق اتوماتیک بسیار متفاوت است در سیستم اعلام حریق دستی نحوه کار به این صورت است که با فشردن انگشت شست کاربر، آژیر به صدا در می آید و به افراد حاضر اطلاع داده می شود اما در سیستم اعلام حریق اتوماتیک وقتی دتکتورها دود یا گرما را حس می کنند به کنترل پنل گزارش می دهند و تابلوی کنترل به آژیر و فلاشرها هشدار می دهد و با فعال شدن این دو دستگاه اعلام حریق رخ می دهد.
مزایای سیستم اعلام حریق هوشمند
- سیستم اعلام حریق هوشمند را می توان به سایر تجهیزات امنیتی ساختمان متصل کرد.
- هزینه نگهداری و تعمیر تجهیزات اعلام حریق هوشمند حداقل است.
- در سیستم اعلام حریق هوشمند، امکان تغییر حساسیت آشکارساز توسط شخص وجود دارد.
- سیستم اعلام حریق هوشمند احتمال آتش سوزی را تشخیص می دهد.
- تشخیص زودهنگام آتش سوزی می تواند از خسارات جانی و مالی گسترده جلوگیری کند.
نحوه سیم کشی مدار سیستم اعلام حریق متعارف و سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
سیم کشی مناسب در مدار سیستم اعلام حریق بسیار مهم است زیرا در صورت عدم استفاده از کابل مناسب ممکن است تجهیزات اعلام حریق به درستی کار نکند به طور کلی سیم کشی مدار اعلام حریق به دو دسته تقسیم می شود دسته اول سیم هایی هستند که در آشکارساز و فشار دهنده یا تجهیزات قبل از اعلام حریق استفاده می شوند و دسته دوم سیم هایی هستند که در تجهیزات بعد از اعلام حریق مانند آژیر و فلاشر استفاده می شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و تهیه تجهیزات اعلام حریق می توانید با کارشناسان مجموعه ماهان گستر همگام تماس حاصل نماید.